Investigadors del grup de Neurobiologia de les Demències de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) han publicat dos estudis pioners a les revistes Alzheimer’s & Dementia i Neurology, que revelen avanços clau en la comprensió de la malaltia d’Alzheimer en persones amb síndrome de Down (SD). Així, han demostrat la relació existent entre les hiperintesitats en la substància blanca i les microhemorràgies cerebrals amb el desenvolupament d’aquesta patologia en aquesta població.
Els estudis en persones amb SD són crucials, ja que aquesta població presenta un risc genètic altament determinat per al desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer a causa de la triplicació del cromosoma 21. Aquesta condició genètica provoca una producció excessiva de beta-amiloide, una de les principals característiques biològiques de la malaltia. Això fa que gairebé totes les persones amb SD presentin signes biològics d’aquesta patologia a partir dels quaranta anys, tot i que els símptomes clínics poden aparèixer més tard.
Aquest fenomen converteix aquesta síndrome en un model únic per estudiar els mecanismes inicials de la malaltia d’Alzheimer i les seves interaccions amb factors cerebrovasculars, oferint dades que també poden ser aplicables a la població general. “L’esperança de vida de les persones amb SD ha augmentat significativament en les darreres dècades, però aquest èxit ha posat de manifest la necessitat d’abordar el creixent impacte de l’Alzheimer en aquesta població”, destaca el Dr. Alexander Bejanin, investigador del grup de Neurobiologia de les Demències de l’IR Sant Pau i que va coordinar els dos estudis ara publicats. “Els nostres estudis ens permeten identificar factors clau que podrien millorar la detecció precoç i el pronòstic de la malaltia, no només en persones amb SD sinó també en la població general”.
Hiperintensitats en la substància blanca
Les hiperintensitats en la substància blanca (HSB) es detecten a través de la ressonància magnètica com zones brillants al cervell. En persones amb SD, aquestes lesions apareixen abans i amb més severitat que en la població general. Són indicadors clau de problemes cerebrovasculars i estan estretament vinculades amb la progressió de la malaltia d’Alzheimer.
Segons Alejandra Morcillo-Nieto, autora principal de l’estudi publicat a Alzheimer’s & Dementia, “les HSB són claus per entendre com es relaciona la malaltia cerebrovascular i la malaltia d’Alzheimer en persones amb SD. Aquestes lesions són especialment prevalents en regions periventriculars, frontals, parietals i occipitals i ha estat la primera vegada que s’ha fet un estudi per identificar les àrees on són més habituals en aquesta població”.
Els resultats de l’estudi, que va analitzar 261 adults amb SD i 131 adults sense aquesta condició, mostren que “les HSB augmenten amb l’edat i estan correlacionades amb biomarcadors com la beta-amiloide i la tau fosforilada, i això suggereix una connexió directa amb la fisiopatologia de la malaltia d’Alzheimer de forma independent de riscos vasculars”, comenta Morcillo-Nieto. A més, aquestes anomalies es relacionen amb l’estat clínic, cosa que suggereix que podrien estar influenciant directament el deteriorament funcional.
Microhemorràgies cerebrals
Les microhemorràgies cerebrals són petits dipòsits de sang al cervell que poden indicar dany vascular i estan associats amb la malaltia d’Alzheimer. En persones amb SD, aquestes lesions són més freqüents i es concentren principalment en regions posteriors del cervell, com el cerebel i les àrees occipitals. Aquesta és una de les troballes de l’estudi publicat a Neurology, i tot i que no són exactament les mateixes àrees que en el cas de les HSB, sí que es pot dir que estan molt relacionades.
Segons Sàra Zsadanyi, autora principal de l’estudi, “les microhemorràgies són una peça fonamental per comprendre el risc de complicacions en teràpies antiamiloides. La seva prevalença creixent amb l’edat ens permet identificar millor els moments clau per intervenir”. L’estudi va identificar microhemorràgies en el 20 % de les persones amb SD, comparat amb només el 8,9 % en controls sans.
Aquestes lesions augmenten no només amb l’edat, sinó també amb la severitat clínica, passant del 12 % en estadis inicials al 35 % en fases avançades de demència. Els resultats també mostren una correlació amb biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer, destacant la seva rellevància per al seguiment i el tractament d’aquesta població vulnerable.
Valoració general dels avenços
Segons el Dr. Alexandre Bejanin, “amb els nostres estudis volem destacar el paper crucial de la caracterització d’aquestes dues lesions vasculars en el desenvolupament de noves teràpies contra la malaltia d’Alzheimer”. El Dr. Bejanin també destaca que els resultats “no només són rellevants per a la síndrome de Down, sinó que tenen implicacions més àmplies per a la comprensió de l’Alzheimer en general”.
Aquests descobriments tenen un impacte directe en la gestió i el tractament de la malaltia. “Amb l’arribada de noves teràpies antiamiloides, aquestes lesions són un factor crucial a tenir en compte, ja que poden incrementar el risc d’efectes adversos”, adverteix el Dr. Bejanin. Això reforça la importància d’utilitzar imatges per ressonància magnètica per monitorar la progressió de la malaltia i personalitzar els tractaments.
Perspectives de futur
La investigació també obre la porta a explorar noves estratègies preventives i terapèutiques. Segons el Dr. Bejanin, “els estudis en SD permeten entendre millor la relació entre les lesions vasculars i la patologia d’Alzheimer, oferint una oportunitat única per aplicar aquests coneixements a la població general”. Els investigadors subratllen que aquestes troballes podrien millorar la comprensió del paper de les lesions vasculars en l’Alzheimer, tant com a causa com a conseqüència de la malaltia.
L’Hospital de Sant Pau és un centre de referència internacional en malalties neurodegeneratives associades a la SD. La seva Unitat Alzheimer-Down, única a Espanya, continua liderant investigacions que redefineixen el futur del diagnòstic i tractament d’aquestes patologies. Aquesta unitat treballa de manera multidisciplinària, combinant la investigació clínica i translacional amb un enfocament personalitzat per atendre les necessitats específiques de les persones amb SD.
Articles de referència
Morcillo-Nieto AO, Zsadanyi SE, Arriola-Infante JE, (…) Bejanin A. Characterization of white matter hyperintensities in Down Syndrome. Alzheimer’s Dement. 2024; 1-15. https://doi.org/10.1002/alz.14146
Zsadanyi SE, Morcillo-Nieto AO, R. Aranha M, (…), Bejanin A. Associations of Microbleeds and Their Topography With Imaging and CSF Biomarkers of Alzheimer Pathology in Individuals With Down Syndrome. Neurology 2024; 103:e209676. https://doi.org/10.1212/WNL.00000000002096