NOTICIES

18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: L’apetit del cervell: la neurobiologia de la conducta alimentària – Romina Miranda

El dijous 20 de febrer a les 18:30h, Romina Miranda-Olivos, investigadora postdoctoral del grup de recerca en endocrinologia, diabetis i nutrició de l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca Sagrada Família titulada “L’apetit del cervell: la neurobiologia de la conducta alimentària”.

El cervell juga un paper molt important pel que fa a la relació que mantenim amb allò que mengem. Concretament, és qui s’encarrega de controlar l’apetit i la sensació de sacietat a través de senyals que regulen la nostra conducta alimentària. Una conducta, però, també influenciada per factors emocionals, socials i psicològics que poden alterar la resposta natural del nostre cervell donant lloc a patologies com l’obesitat i l’anorèxia.

Acompanya’ns en aquesta xerrada per conèixer com la recerca ens permet descobrir que li passa al cervell en aquestes situacions de desajust. Veurem com es regulen aquests circuits cerebrals i quins tractaments existeixen per contrarestar els desajustos, remarcant la importància de tractar aquestes conductes amb un enfocament integral que promogui una relació més saludable amb el menjar.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: Per què és important dormir? – Sandra Giménez

El proper dimarts 11 de febrer a les 18h, la Dra. Sandra Giménez, neurofisiòloga clínica especialista en medicina del son de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i recercadora de l’IR Sant Pau, donarà una xerrada al Centre Cívic Navas titulada “Per què és important dormir?”.

La xerrada tractarà sobre el son i la salut cerebral, des de la importància de dormir bé per estar física, mental i cognitivament bé, tant en els adolescents com en els adults. Què hem de fer o no fer, per dormir bé i quines patologies estan relacionades amb la son.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Com funcionen els tractaments actuals pel càncer? – Eva Miranda i Álvaro Diez

Celebrem el Dia Mundial contra el Càncer amb l’optimisme i l’esperança de continuar avançant en el coneixement per tractar aquesta malaltia.

El dimecres 5 de febrer a les 18 h, l’Álvaro Diez i l’Eva Miranda, investigadors predoctorals del grup de recerca en oncogènesis i fàrmacs antitumorals de l’IR Sant Pau, faràn una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Com funcionen els tractaments actuals pel càncer?”

En aquesta xerrada, entendrem què és el càncer, com es desenvolupa i perquè presenta una variabilitat tan elevada. A més, coneixerem quins són els principals tractaments disponibles i com funcionen: des dels més convencionals, com la radioteràpia, fins als més innovadors, com la immunoteràpia i la teràpia dirigida.

T’animes a descobrir alguns dels últims esforços que s’estan fent en recerca?

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Aconseguirem curar l’Alzheimer? – Laia Lidón i Danna Perlaza

Aquest any la malaltia d’Alzheimer ha estat al punt de mira dels principals mitjans de comunicació, però, saps per què?

El dijous 16 de gener a les 18:30h, la Laia Lidón i la Danna Perlaza, investigadores de la Unitat de Memòria Sant Pau, faràn una xerrada a la Biblioteca Sagrada Família titulada “Aconseguirem curar l’Alzheimer?”.

Acompanya’ns en aquesta xerrada per conèixer com la recerca permet continuar avançant en el coneixement per prevenir, diagnosticar i, potencialment, curar aquesta malaltia. Veurem en què consisteix, que li passa al cervell quan apareixen els símptomes, en quin punt ens trobem pel que fa al tractament i alguns dels últims avenços científics que s’han fet als laboratoris de l’Institut de Recerca Sant Pau.

A més, podràs veure i tocar models 3D de cervells a mida real de tres etapes diferents del cicle vital: la infància, l’edat adulta i la tercera edat. Seràs capaç d’esbrinar quin correspon a cada etapa i quin mostra signes de la malaltia?

Activa les teves neurones i vine a descobrir-ho amb nosaltres!

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: No és tan inusual patir una malaltia rara – Àngel Mora

El dimecres 15 de gener a les 18 h, l’Àngel Mora, investigador predoctoral del grup de recerca en síndromes de reparació del DNA i predisposició al càncer de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “No és tan inusual patir una malaltia rara”.

Saps què són les malalties rares? S’estima que existeixen més de set mil i, tot i ser poc freqüents poblacionalment, no és inusual patir-ne alguna. En aquesta xerrada, volem donar visibilitat a una realitat que afecta uns tres milions de persones a Espanya. Parlarem sobre l’origen d’aquestes malalties, moltes d’elles genètiques, i veurem alguns exemples concrets que ens serviran per comentar els reptes actuals pel que fa al diagnòstic i tractament.

Acompanya’ns a conèixer com contribuïm des del nostre Institut a la recerca d’aquestes malalties!

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: La genètica de l’ictus – Dra. Cristina Gallego

El proper dimarts 14 de gener a les 18h, la Dra. Cristina Gallego, investigadora postdoctoral del grup de recerca en malalties cerebrovasculars de l’IR Sant Pau, donarà una xerrada al Centre Cívic Navas titulada “La genètica de l’ictus”.

L’ictus és una de les principals causes de mort i discapacitat a Europa. Afortunadament, però, podem ajudar a disminuir els rics de patir-ne un si controlem aquells factors que depenen del nostre estil de vida. No obstant això, el desenvolupament d’aquesta malaltia que afecta els vasos sanguinis que subministren sang al cervell, també té un component genètic.

Acompanya’ns en aquesta xerrada per descobrir com la recerca ens permet identificar gens que incrementen el risc de patir un ictus i com això ens apropa a poder predir en el futur quin segment de la població presenta major o menor risc de patir la malaltia.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Què es fa amb intel·ligència artificial als hospitals? – Dr. Josep Munuera

El dimecres 4 de desembre a les 18 h, el Dr. Josep Munuera, director del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i recercador de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Què es fa amb intel·ligència artificial als hospitals?”.

Sabies que la intel·ligència artificial ja comença a integrar-se en la pràctica clínica? Els hospitals i centres de recerca estem treballant per desenvolupar algorismes i tecnologies que ens serveixin, entre d’altres, per guanyar precisió en el diagnòstic de malalties i com a suport a la planificació quirúrgica. En aquests casos, la imatge mèdica té un paper molt important. T’animes a descobrir com i per què? Vine i coneixeràs projectes de recerca i casos d’ús reals d’IA aplicada a l’àmbit hospitalari!

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


Jornada de recerca 2024

El pròxim 18 de desembre a les 9h celebrarem la Jornada de la Recerca Sant Pau a la Sala d’Actes de l’Hospital de Sant Pau. Aquesta jornada anual és un punt de trobada per posar en valor la recerca i el paper de l’Institut al Campus Sant Pau.

Aquest any comptarem amb una taula rodona per parlar el compromís per la recerca des de les direccions de grans hospitals, amb la participació dels directors gerents d’alguns dels hospitals de referència: Adrià Comella, de l’Hospital de Sant Pau; Josep M. Campistol, de l’Hospital Clínic; Manel del Castillo, de l’Hospital Sant Joan de Déu; i Anna Arán, de l’Hospital Parc Taulí. Una sessió que serà una oportunitat única per entendre la visió estratègica i els reptes compartits d’aquests centres.

Durant la jornada, que es desenvoluparà en català i en anglès, es tractaran grans temes com la recerca i la innovació tecnològica en benefici dels pacients i els avenços en Neurociència a Sant Pau.

Tancarem l’acte amb la conferència del Prof. Valentín Fuster: From Basic Science to Clinical Application – Critical Challenges in the Two Extremes of Life.

Consulta el programa sencer de la jornada clicant aquí.

T’hi esperem!


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: La lluita contra els superbacteris – Dra. Laura Escolà

El dimecres 13 de novembre a les 18 h, la Dra. Laura Escolà, facultativa de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i recercadora de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “La lluita contra els superbacteris”.

S’estima que la principal causa de mort als hospitals d’aquí a trenta anys estarà associada a infeccions per bacteris resistents a molts dels antibiòtics avui disponibles. Saps com s’ho fan aquests microorganismes per desenvolupar resistències? Podem alentir el procés?

Anima’t a descobrir com adrecem aquesta preocupació de salut pública des de la recerca estudiant els mecanismes de resistència dels bacteris, noves molècules amb activitat antibacteriana, i implementant estratègies sanitàries per un millor ús dels agents antimicrobians. T’esperem!

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: La tuberculosi en l’actualitat, més que una malaltia latent – Raquel Prieto

El dimarts 12 de novembre a les 18 h, Raquel Prieto, infermera del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la malaltia de la turbeculosi al nostre present.

La tuberculosi va ser al 2021 la segona causa mort per un agent infecciós únic després de la Covid-19. A Barcelona continua sent un problema de salut pública amb 14,9 casos / 100.000 habitants  notificats el any 2021. A més s’observa un descens que és irregular de manera que se observa en homes però no en dones, on s’ha produït un augment, i en col·lectius en situació de vulnerabilitat.

L’objectiu d’aquesta xerrada és posar de manifest un problema que existeix i que requereix grans esforços per part de Salut Publica si volem assolir el ODS 3 de la Agenda 2030 i els objectius de la Estratègia End-TB de la OMS de disminuir la mortalitat de la tuberculosi un 95% i la incidència un 90%. S’aprofundirà en diferenciar entre infecció tuberculosa latent que vol dir que la persona no està malalta i, per tant, no pot encomanar la malaltia i tuberculosi activa. D’altra banda, s’explicarà la importància tant del seguiment del pacient com de la realització del estudi de contactes als diferents escenaris en el que es mou la persona malalta.

 

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova Xerrada al CC Palmira Domènech: Aconseguirem curar l’Alzheimer? – Danna Perlaza

Aquest any la malaltia d’Alzheimer ha estat al punt de mira dels principals mitjans de comunicació, però, saps per què? Us portem aquesta xerrada per descobrir-ho!

El dijous 17 d’octubre a les 18:30 h, la Danna Perlaza, tècnica de recerca a la Unitat de Memòria de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Palmira Domènech titulada “Aconseguirem curar l’Alzheimer?”.

Acompanya’ns a conèixer com la recerca ens permet continuar avançant en el coneixement per prevenir, diagnosticar i, potencialment, curar la malaltia d’Alzheimer. T’explicarem en què consisteix la malaltia, què li passa al cervell quan apareixen els símptomes, i quines són les recomanacions per prevenir-los. També veurem en quin punt ens trobem respecte al tractament de la malaltia i quins són els últims avenços científics que hem fet als nostres laboratoris. Et sonen els biomarcadors sanguinis o l’APOE4?

Activa les teves neurones i vine a descobrir-ho amb nosaltres!

Adreça: Carrer de Lo Gaiter del Llobregat, 112, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Inscripcions

 


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Serà veritat? Desinformació, nutrició i ciència – Dr. Gonzalo Casino

El dimecres 16 d’octubre a les 18 h, el Dr. Gonzalo Casino, recercador de l’IR Sant Pau i responsable de transferència del coneixement del Centro Cochrane Iberoamericano, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Serà veritat? Desinformació, nutrició i ciència”.

Segur que algun cop t’has plantejat si t’hauries de creure o no les recomanacions per prevenir malalties cardiovasculars que es fan als diaris o les afirmacions publicitàries de productes per reduir el colesterol. La veritat és que els missatges sobre alimentació i nutrició que es difonen als mitjans de comunicació no sempre s’ajusten a l’evidència científica més contrastada.

En aquesta xerrada descobrirem si són certs o no alguns d’aquests missatges, així com la importància de tenir una mirada crítica per poder prendre decisions informades sobre alimentació i salut. T’animes a celebrar el Dia Mundial de l’Alimentació amb nosaltres?

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Aconseguirem curar l’Alzheimer? – Danna Perlaza

Celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’optimisme i l’esperança de continuar avançant en el coneixement per prevenir, diagnosticar i, potencialment, curar la malaltia d’Alzheimer.

El dimecres 9 d’octubre a les 18 h, la Danna Perlaza, tècnica de recerca a la Unitat de Memòria de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Aconseguirem curar l’Alzheimer?”.

En aquesta xerrada, explicarem què li passa al cervell quan apareixen els símptomes, en quin punt ens trobem respecte al tractament de la malaltia, i quins són els últims avenços científics que hem fet als nostres laboratoris. T’animes a descobrir-ho?

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions

 


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: El viatge del medicament: del laboratori a la teva farmàcia – Pol Molina Perelló

El proper dimarts 15 d’octubre a les 18h, en Pol Molina Perelló, Investigador Farmacèutic del CIM Sant Pau i de la Plataforma d’Investigació Clínica del IR Sant Pau donarà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre els assajos clínics que es duen a terme al Centre de Investigació del Medicament – CIM de l’institut de Recerca Sant Pau.

Durant la seva xerrada es parlarà de com es desenvolupen i supervisen els assaigs clínics amb medicaments que es duen a terme en el CIM, majoritàriament en Fase I amb voluntaris sans per tal d’establir l’efecte dels medicaments en estadi inicial del seu desenvolupament i assaigs Fase II, en grups reduïts de pacients en col·laboració amb diversos serveis clínics de l’Hospital per tal d’aconseguir més informació cinètica o conceptual dels fàrmacs en estudi.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


1era Jornada de Recerca en Atenció Primària de l’IR Sant Pau

El 28 d’octubre, a la sala d’actes de l’hospital, se celebrarà la primera Jornada de Recerca en Atenció Primària de l’IR Sant Pau. Aquesta jornada reunirà professionals investigadors de l’Atenció Primària, la salut pública i l’àmbit hospitalari, on es compartiran els avenços aconseguits i discutiran sobre les oportunitats futures.

Comptarem també amb la presència de la Dra. Pilar Gayoso, subdirectora general de l’ISCIII, qui ens oferirà una visió sobre el present i futur de la recerca en Atenció Primària i la seva integració en els IIS (Instituts d’Investigació Sanitària).

 

Adreça: Sala d’Actes de l’Hospital de Sant Pau

Horari: 9:00h – 14:00h

Programa de la Jornada

Inscripcions


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Veure és creure. L’increïble món de la imatge cerebral – Dra. Lídia Vaqué Alcázar

El dimecres 29 de maig a les 18 h, la Dra. Lídia Vaqué Alcázar, Unitat de Memòria, Servei de Neurologia de l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Veure és creure: l’increïble món de la imatge cerebral”.

La xerrada tractarà sobre les tècniques de neuroimatge, com podem estudiar el cervell mitjançant ressonància magnètica i altres eines, per tenir informació de la seva estructura i funció.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:00 h Nova Xerrada al CC Navas: El pacient a l’assaig clínic – Iris Artesero

El dimarts, 21 de maig a les 18 h, la Iris Artesero, Study Coordinator de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Navas sobre la perspectiva i la implicació del pacient en un assaig clínic des del moment en que és “detectat” fins més enllà del final de l’estudi.

Els assajos clínics són un camp complex del que podem trobar bastant informació sobre el concepte teòric i la seva execució, però no tan sobre de com s’arriba fins el pacient, el que implica a ell o qui i com l’acompanya durant el procés. Aquesta xerrada se centra en la vivència del pacient en comptes de en el propi assaig.

Adreça: Ptge. Torent, 1, 08027 Barcelona

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Parlem de les drogues, què en sabem – Dra. Rosa M Antonijoan

El dijous 16 de maig a les 18:30h, la Dra. Rosa M Antonijoan, Directora Farmacologia Clínica al Centre d’Investigació del Medicament de l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca de Sagrada Família titulada “Parlem de les drogues, què en sabem?”.

En aquesta xerrada coneixerem el patró de consum de drogues d’abús al nostre entorn. A més d’identificar els efectes farmacològics i tòxics de diferents drogues estimulants i drogues depressores.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:30 h Nova xerrada a la Biblioteca Sagrada Família: Letalment vital – Debora Cavero Moreno

El dimecres 15 de maig a les 18:30 h, la Debora Cavero Moreno, investigadora predoctoral del Grup Síndromes d’Inestabilitat Genòmica i Reparació de l’ADN a l’IR Sant Pau, farà una xerrada a la Biblioteca de Sagrada Família titulada “Letalment vital”.

Alguna vegada t’has imaginat que la letalitat podria ser un element fonamental per a la vida? Aquesta xerrada parla de la “letalitat sintètica” com a interacció especial per a la lluita contra el càncer i la cura de malalties rares.

Adreça: C/ de Provença, 480, 08025 Barcelona

Horari: 18:30 h – 19:30 h

Informació


18:00 h Nou Seminari al CC Guinardó: Per què és important dormir? – Dra. Sandra Giménez Badia

El dimecres 8 de maig a les 18 h, la Dra. Sandra Giménez Badia, Neurofisiòloga Clínica especialista en Medicina del Son a l’Hospital Santa Creu i Sant Pau i recercadora a l’IR Sant Pau, farà una xerrada al Centre Cívic Guinardó titulada “Per què és important dormir?”.

La xerrada tractarà sobre el son i la salut cerebral, des de la importància de dormir bé per estar física, mental i cognitivament bé, tant en els adolescents com en els adults. Què hem de fer o no fer, per dormir bé i quines patologies estan relacionades amb la son.

Adreça: Rda. Guinardó, 113-141 Barcelona 08043

Horari: 18:00 h – 19:00 h

Inscripcions


Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació