PLATAFORMES DE SERVEIS CIENTìFIC-TèCNIC

Servei de Cultius Cel·lulars

Coordinació

Estefania Segalés
E-mail: ESegales@santpau.cat

Personal

Margarita Domingo

Cultius 2020 1

Introducció

Actualment, les tècniques de cultiu in vitro son fonamentals per la recerca que realitzen un gran nombre de grups científics. El Servei de Cultius Cel·lulars ofereix una infraestructura amb diferents instal·lacions que abasten una superfície total de més de 400m2, ubicades a les plantes 1a i 2a de l’edifici principal, més un laboratori al pav.11 del recinte antic. Es tracta de laboratoris on els grups de recerca de l’IR i qui ho pugui requerir, puguin realitzar la part experimental de cultius cel·lulars dels seus projectes d’investigació.

Descripció

El servei consta de diferents instal·lacions en les que es pot treballar tant amb cultius primaris obtinguts de teixits humans i d’animals d’experimentació, com línies cel·lulars contínues i Organismes Modificats Genèticament (OMG) de nivell I i II. A cadascuna de les instal·lacions els usuaris disposen de l’equipament adequat i bàsic necessari per obtenir i mantenir els cultius cel·lulars: cabines de flux laminar i cabines de seguretat biològica (un total de 25), incubadors de CO2 (28), estufes, centrífugues, banys d’aigua, microscopis invertits, balances, trampes de buit, comptadors cel·lulars, neveres, congeladors (-20 i -80°C), forns d’hibridació i autoclaus.

20220201_100207

En aquestes instal·lacions s’hi ubiquen equips com: cabines de bioseguretat especials per poder treballar amb productes citostàtics i/o nanopartícules, microscopis amb fluorescència i captació d’imatge, microscopis binoculars amb il·luminació i pantalla de visualització, comptador de partícules, estacions de UV, equips de nucleofecció.

10.06.2020, Barcelona Institut de Recerca Hospital de Sant Pau en temps de Covid19. foto: Jordi Play

A més, el servei disposa d’estacions d’hipòxia, d’un laboratori restringit per ús de radioactivitat en els cultius, d’un laboratori per portar a terme cultius bacterians i d’un laboratori on es poden processar mostres biològiques (no relacionades amb l’obtenció de cultius) que requereixin manipulació en condicions de bioseguretat.

cultius hipoxia

Funcions

El manteniment i la gestió diària del servei està a càrrec de la seva responsable i una auxiliar, que es dediquen a mantenir el laboratori en unes condicions òptimes de treball. S’ocupen del manteniment preventiu, control d’equips, neteja i desinfecció, supervisió diària del correcte funcionament de l’instrumental (cabines i incubadores), gestió i tractament de residus, esterilització en autoclau, treball intern al laboratori, calibratge d’equips i controls (micoplasmes, contaminació superficial, procediments d’esterilització,…). Més important, assessoren i formen els usuaris per a l’ús correcte dels laboratoris i els donen suport davant qualsevol dubte o petició sobre equips o condicions de treball, així com autoritzacions d’accés i ús de material biològic.

10.06.2020, Barcelona Institut de Recerca Hospital de Sant Pau en temps de Covid19. foto: Jordi Play

La responsable del Servei forma part al mateix temps de la comissió d’usuaris del servei, del Comitè de Bioseguretat i del Comitè de Qualitat de l’IR, fet que li permet la integració de varis aspectes fonamentals per poder portar a terme les tasques de supervisió del servei. Està formada en PRL, en la implementació de la Norma ISO i també té l’acreditació d’auditor per la mateixa norma. La seva experiència prèvia d’anys en investigació bàsica, permet que pugui integrar en la seva dedicació, l’interès dels usuaris amb la gestió dels laboratoris.

Tota la gestió de les instal·lacions del servei està subjecta a la norma ISO 9001:2015. Hi ha autorització disponible per treballar amb organismes modificats genèticament en part de les instal·lacions.

Formularis

F-SG-018_2_ed1_Orden de cargo del Servicio de cultivos 03

Darrera actualització: 19 de gener de 2024

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació