MALALTIES CARDIOVASCULARS

FISIOPATOLOGIA DE LES MALALTIES CARACTERITZADES PER ALTERACIONS LIPíDIQUES

22 juny, 2021

Una forma de la vitamina B3 actua com a “crema greixos” i protegeix contra el desenvolupament de l’obesitat

Investigadors de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i del CIBERDEM descobreixen que la nicotinamida aconsegueix que models de ratolí no s’engreixin, tot i alimentar-se amb una dieta rica en greixos saturats. El treball s’ha publicat a la revista Molecular Nutrition and Food Research, que el destaca en la seva portada de juny.

La recerca en noves estratègies per combatre l’obesitat, que ja arriba a la dimensió de pandèmia al segle XXI, és una prioritat en Salut Pública. En aquesta línia, un grup d’investigadors de l’Institut de recerca de l’Hospital de la Santa Creu i iSant Pau – IIB Sant Pau de Barcelona i del CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), ha estudiat el paper d’una forma de la vitamina B3 per a prevenir l’increment de pes corporal en ratolins.

Aquest treball ha estat destacat en la portada de juny de la prestigiosa revista Molecular Nutrition and Food Research i ha estat dirigit per Josep Julve, del grup Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular de l’IIB Sant Pau i CIBERDEM, dirigit per Francisco Blanco Vaca, i ha comptat amb la col·laboració d’altres grups de l’CIBERDEM i de l’CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de l’CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN). Els investigadors han demostrat que la nicotinamida (forma amida de la vitamina B3) protegeix contra l’acumulació d’excés de greix induïda per la dieta.

La nicotinamida és un precursor natural de la molècula adenina nicotinamida dinucleòtid (NAD+), que es troba en els aliments i s’utilitza com a suplement dietètic. “La molècula NAD+ és molt important per al metabolisme energètic de les cèl·lules, protegint-les de l’estrès derivat de condicions adverses com l’obesitat. La suplementació de la dieta amb nicotinamida podria per tant representar una estratègia terapèutica efectiva “, indica Josep Julve.

El contingut intracel·lular de NAD+ disminueix en el greix de persones amb obesitat i altres malalties associades com la diabetis mellitus, i també amb l’edat. Sobre això, Karen A. Méndez, la primera signant del treball, indica que “la disminució del contingut de NAD+ té greus conseqüències en el metabolisme energètic d’aquestes cèl·lules, que acaba manifestant-se amb una acumulació desmesurada de greix“. En aquest context, la intervenció amb nicotinamida va augmentar els nivells de NAD+ en el greix de ratolins.

Francisco Blanco Vaca, codirector de l’estudi, cap de el grup Bases Metabòliques de Risc Cardiovascular en l’IIB Sant Pau i director del servei de Bioquímica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, indica que “actualment no existeix cap tractament mèdic efectiu a llarg termini en molts pacients amb obesitat. Els tractament basats en règims dietètics hipocalòrics en combinació amb un augment en l’activitat física a través d’exercici físic, tot i ser molt aconsellables, solen aconseguir reduccions de pes limitades, que no sempre són permanents“.

Una nova via per descobrir noves solucions nutricionals

Segons han detectat en aquest estudi, el mecanisme d’acció de la nicotinamida es basa en un augment de la despesa energètica en els ratolins tractats, no en una disminució de la ingesta, per la qual cosa aquest estudi podria oferir noves oportunitats per a solucions nutricionals que funcionin per el manteniment de la salut a llarg termini.

La investigació parteix de la idea que l’obesitat és una malaltia de teixit adipós i la nicotinamida actuaria preferentment en aquest teixit com “crema greixos” induint la formació de teixit adipós marró. Això últim es va constatar mitjançant un augment de l’abundància d’una proteïna, la UCP1 (desacopladora de la cadena respiratòria), que dissipa en forma de calor l’energia metabòlica obtinguda a partir de la ingesta i que d’una altra manera s’acumularia en forma de greix .

Segons explica Josep Julve, “UCP1 és una proteïna que s’expressa predominantment en el teixit adipós marró, la missió és regular la temperatura corporal a través de la generació de calor. L’administració de nicotinamida no només va provocar una disminució d’un altre teixit adipós, el blanc, també va resultar en la presència de grups de cèl·lules adiposes més petites, l’aspecte s’assemblava al del greix marró, el què ens va fer sospitar que l’expressió d’aquesta proteïna podria estar augmentada en teixit adipós blanc de ratolins tractats amb la nicotinamida“.

Prevé el desenvolupament de fetge gras

L’obesitat és també una condició inflamatòria crònica i l’efecte anti-obesitat de la nicotinamida es va acompanyar per un augment en la producció d’adiponectina i d’interleucina 10, l’acció podria ser responsable de la desinflamació que s’observa en teixit adipós de ratolins tractats.

La intervenció amb nicotinamida també va prevenir el desenvolupament de fetge gras induït per la dieta, un altre dels efectes adversos associats freqüentment amb l’obesitat, de manera que aquest estudi també suggereix que la suplementació amb nicotinamida podria, al menys en part, a compensar la disminuïda capacitat natural d’utilitzar altres formes endògenes precursores de NAD+ per part de les cèl·lules hepàtiques durant llargs períodes d’estrès metabòlic, com laalimentación amb una dieta rica en greixos.

Francisco Blanco ressalta, finalment, que aquesta forma vitamínica no va causar efectes adversos i que en un futur podria estudiar-se en humans. “L’experiència prèvia amb teràpies que augmenten NAD+ és encara avui dia limitada, pel que és imprescindible la realització d’assajos clínics que provin si aquests efectes beneficiosos també es produeixen en pacients que ja han desenvolupat obesitat“, conclou l’investigador.

En el desenvolupament d’aquest estudi hi van col·laborar, a més d’altres membres de l’equip esmentat, investigadors de la mateixa institució, com Mercedes Camacho, i Dídac Mauricio, cap del grup de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de l’CIBERDEM a l’IIB Sant Pau i director de Servei d’Endocrinologia de l’Hospital. També han participat investigadors de l’CIBERDEM a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, David Sebastià i Antonio Zorzano, i a l’Institut d’investigació de l’Hospital Vall d’Hebron: Josep A. Villena. Igualment, hi han participat la Sílvia Lope-Piedrafita, del grup de l’CIBER-BBN a Universitat Autònoma de Barcelona; i els investigadors de la Universitat de Barcelona: Núria Roglans, Juan C. Llacuna, i el cap de grup del CIBEROBN, Francesc Villarroya.

 


Article de referència

Méndez-Lara KA, Rodríguez-Millán E, Sebastián D, Blanco-Soto R, Camacho M, Nan MN, Diarte-Añazco EMG, Mato E, Lope-Piedrafita S, Roglans N, Laguna JC, Alonso N, Mauricio D, Zorzano A, Villarroya F, Villena JA, Blanco-Vaca F, Julve J. Nicotinamide Protects Against Diet-Induced Body Weight Gain, Increases Energy Expenditure and Induces White Adipose Tissue Beiging. Mol Nutr Food Res. 2021 Apr 18:e2100111. DOI: 10.1002/mnfr.202100111

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació