La Recerca i Innovació Responsable (RRI, per les seves sigles en anglès) és una estratègia de recerca promoguda i definida per la Unió Europea a través del programa d’Investigació i Innovació Horizon 2020 (2014-2020) ara, Horizon Europe (2021-2027). Es tracta d’un compromís col·lectiu basat en un procés de treball conjunt entre la comunitat científica i la societat, fomentant la interacció entre diferents stakeholders o grups d’interès (responsables de polítiques, comunitat científica, comunitat educativa, sector industrial i empresarial, societat civil) que pivota sobre els valors de la ètica, la sostenibilitat i la conveniència social.
L’objectiu de l’RRI és fer recerca i innovació amb i per la societat (programa Science with and for Society) amb la voluntat de retornar els avenços científics i tecnològics. Es per això, que aquest moviment requereix anticipació, reflexivitat, inclusió i capacitat d’adaptació al canvi en resposta als valors i expectatives de la societat, els grups d’interès i les circumstàncies canviants del nostre entorn.
L’IIB Sant Pau està compromès i alineat amb els principis de l’RRI i treballa per donar resposta a les necessitats de la societat i anticipar-se a aquestes de forma transparent, oberta, inclusiva i sostenible. Amb aquesta perspectiva i tenint en ment la missió de la institució, treballa per a construir la estratègia d’impacte institucional que ha de permetre dissenyar una nova política d’avaluació de l’impacte de la recerca que adopti els compromisos europeus.
Des de l’institut fomentem l’adopció d’aquests principis com a marc de treball i desenvolupem accions en cadascuna de les sis agendes. Els objectius que ens hem marcat per treballar-hi son:
La Funció de la Unitat és la de promoure, dissenyar o implementar eines i accions específiques que serveixin als investigadors i investigadores a millorar les propostes de recerca i fomentar l’apropament de la societat a la Ciència.
Degut a la transversalitat de les accions descrites al Pla de RRI, aquesta unitat treballa de manera transversal amb d’altres unitats. De manera més estreta, amb la Unitat de Gestió del Coneixement (UGC) en relació a la ciència oberta, amb la Unitat de Cultura Científica (UCC+i) pel que fa a activitats relacionades amb la participació ciutadana i la educació científica i amb la Unitat de RRHH (URRHH) pel que fa a la implementació i seguiment dels principis recollits a la Carta Europea de l’Investigador (HSR4R).
A banda, la cap de la Unitat, és membre de la comissió negociadora del nou Pla d’Igualtat de l’IR-HSCSP i Coordinadora del GT de Recerca de la Comissió de Salut i Gènere (CdSiG) de l’HSCSP.
També forma part de la Comunitat de pràctica Hipàtia d’Alexandria que coordina AQuAs i que empren accions concretes per fomentar el canvi en els centres de recerca en salut per acabar amb la desigualtat de gènere en el sistema de recerca català.
Estem presents a l’entorn digital i fomentem l’educació científica amb continguts de qualitat que contribueixin a formar opinions crítiques i informades. Ens podeu seguir a: Instagram , Twitter, Linkedin
Darrera actualització: 06 de juny de 2023