L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat beneficiat amb una ajuda d’1.406.625 euros per part de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII). Aquest suport econòmic es destinarà a modernitzar i millorar la Unitat d’Investigació Clínica del centre, reforçant la seva capacitat per dur a terme estudis d’alta qualitat i donar resposta a les necessitats dels pacients. L’ajuda s’emmarca en un projecte de l’ISCIII per impulsar la investigació a Espanya, tant mitjançant la millora de les unitats ja existents com amb la creació de noves.
En el cas de l’IR Sant Pau, els fons permetran optimitzar els espais i adquirir equipaments d’última generació, amb especial atenció a les tecnologies informàtiques i la telemedicina. Aquestes millores beneficiaran especialment els pacients amb patologies neurodegeneratives i malalties complexes, consolidant l’IR Sant Pau com un referent en recerca biomèdica.
“Aquesta ajuda ens brinda l’oportunitat de fer un salt qualitatiu en les nostres capacitats de recerca. A l’IR Sant Pau estem compromesos a oferir als nostres pacients els tractaments més innovadors, i aquesta millora ens permet avançar en aquesta direcció”, va explicar la Dra. Rosa Antonijoan, directora de Farmacologia Clínica del Centre d’Investigació del Medicament de l’IR Sant Pau i responsable del projecte.
“Volem ser un referent en assaigs clínics per a pacients fràgils, especialment aquells amb patologies neurodegeneratives. Aquesta inversió ens permetrà garantir que els nostres pacients tinguin accés a investigacions capdavanteres en un entorn segur i adequat”, va afegir la Dra. Antonijoan.
La unitat d’investigació clínica de l’IR Sant Pau ja compta amb una trajectòria consolidada, però aquest projecte potenciarà les capacitats del centre per tal d’adaptar una zona amplia per pacients amb dificultat d’accés a instal·lacions i garantir l’atenció del pacient fràgil en un entorn controlat i proper al personal clínic. Aquesta zona inicialment estava dissenyada per a la participació de pacients sans. “La recerca en neurociències i els assaigs oncològics de fase 1 són àrees prioritàries per a l’IR Sant Pau, però els pacients que hi participen són fràgils i necessiten cures especials que ara, amb l’ampliació, esperem poder oferir de manera més adequada”, va apuntar la Dra. Antonijoan.
Entre les principals millores hi ha la redistribució dels espais per maximitzar l’ús de les instal·lacions i atendre un major nombre de pacients. Es preveu ampliar l’espai disponible per a la investigació clínica a la planta 1 de l’institut, passant dels 1.371,12 m² actuals als 1.612,10 m². La reforma inclourà l’accessibilitat plena per als participants, amb zones de circulació àmplies, sales d’espera confortables, espais que garanteixin la privacitat i una senyalització clara. També es treballarà per millorar el benestar dels acompanyants, humanitzant l’entorn.
Una part de l’ajuda es destinarà a l’adquisició d’equipaments avançats, amb la incorporació de tecnologies de telemedicina i sistemes informàtics per gestionar els assaigs. Es busca implementar un model de recerca clínica descentralitzada, amb l’objectiu d’incrementar la participació de col·lectius vulnerables en els estudis, incloent-hi persones grans, amb malalties neurològiques o minoritàries.
També està prevista l’adequació de les instal·lacions per garantir la comoditat i seguretat dels pacients amb malalties com Alzheimer, Parkinson, Huntington o ELA. Aquestes adaptacions ampliaran la capacitat dels investigadors per dur a terme estudis més complexos i ambiciosos, incrementant l’impacte dels resultats tant en la comunitat científica com en l’atenció als pacients.
Un dels objectius principals del projecte és enfortir els assaigs clínics en fases 1B i 2, àrees on l’IR Sant Pau ja ha demostrat un gran potencial. Aquestes fases són essencials per avaluar la seguretat i els primers indicis d’eficàcia dels tractaments. A més, es contempla la possibilitat d’integrar assaigs de fase 3 quan sigui necessari, posicionant l’IR Sant Pau com a líder en recerca translacional.
S’espera augmentar tant el nombre de pacients que participen en els assaigs com la qualitat i humanitat de la seva experiència. Les mesures proposades fomentaran l’equitat i la justícia en la distribució de la recerca, alhora que afavoriran el reclutament i la permanència dels pacients en els estudis. Així, la unitat es consolidarà com un pol d’atracció per a la recerca clínica pública i privada, amb especial atenció als pacients fràgils, en particular aquells amb malalties neurològiques o rares. Tot això es farà minimitzant els desplaçaments, amb un impacte ambiental positiu gràcies a la reducció d’emissions de CO₂.
L’ajut també es destinarà a desenvolupar i implementar un model d’interoperabilitat per sistemes informàtics, cosa que resulta imprescindible per situar al pacient al centre de la informació sanitària. Aquest model permetrà la coordinació i l’accés eficient a la documentació clínica. Amb un sistema interoperable, els professionals de la salut podran accedir ràpidament a la informació rellevant, millorant així la presa de decisions clíniques i optimitzant l’atenció al pacient.
Aquest enfocament també facilitarà la integració de dades provinents de diverses fonts, amb la qual cosa es promourà una atenció més coordinada i efectiva i s’asseuran d’aquesta manera les bases per a una col·laboració en xarxa per a la realització d’assajos clínics descentralitzats i preparar la informació per a possibles usos secundaris en xarxa.
El desenvolupament del projecte està planificat per a un període de dos anys. Durant aquest temps, s’adquiriran els equipaments i es completaran les obres necessàries abans de finals de 2026. Per al 2027, l’IR Sant Pau espera tenir totes les millores plenament operatives, consolidant-se com un centre de referència en investigació clínica avançada.
A més, es proporcionarà formació especialitzada al personal del centre per garantir l’ús òptim dels nous recursos i tecnologies, assegurant una atenció de màxima qualitat als pacients que participin en els estudis.
Last update: 14 de January de 2025