L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat reconegut en la primera edició de les beques de recerca Miquel Rutllant, atorgades per la Fundació Investigació Salut i Progrés (FISP), que tenen com a objectiu promoure projectes liderats per investigadors emergents per accelerar el desenvolupament de solucions terapèutiques innovadores en teràpies avançades, medicina personalitzada i medicina de precisió en malalties oncohematològiques. En aquest marc, el Grup d’Oncogènesi i Antitumorals ha rebut finançament per al projecte Nanoinmunoteràpia de precisió contra cèl·lules mare leucèmiques CXCR4+ en Leucèmia Mieloide Aguda, liderat pel Dr. Ugutz Unzueta, investigador Miguel Servet de l’IR Sant Pau.
Aquest projecte se centra en el desenvolupament d’una nova estratègia terapèutica personalitzada basada en nanoinmunoteràpia per al tractament de la leucèmia mieloide aguda (LMA). La innovadora aproximació combina una nanomedicina de precisió, dissenyada pel grup en col·laboració amb el Grup de Nanobiotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i patentada conjuntament per la UAB i l’IR Sant Pau, que permet l’eliminació selectiva de cèl·lules mare leucèmiques CXCR4+. A més, aquesta estratègia pretén activar el sistema immunitari contra les cèl·lules malignes mitjançant la inducció d’una mort cel·lular immunogènica, alhora que integrarà bloquejadors de punts de control immunitari per potenciar encara més la resposta del sistema immune.
L’impacte potencial d’aquest projecte és significatiu, ja que, si es demostra l’eficàcia del nanoconjugat desenvolupat, la leucèmia mieloide aguda podria incloure’s en els assajos clínics de Fase I que l’equip està preparant amb la spin-off biotecnològica Nanoligent. Aquesta empresa, fundada per investigadors de la UAB i l’IR Sant Pau, és llicenciatària de les patents relacionades amb aquestes nanomedicines i preveu iniciar aquests assajos en els pròxims anys.
El projecte compta amb la participació d’un equip multidisciplinari format pel Dr. Ugutz Unzueta, la Dra. Isolda Casanova, la Dra. Lorena Alba, Annabel Garcia i Luis Carlos Navas, tots ells membres del Grup d’Oncogènesi i Antitumorals i del CIBER en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), que treballen conjuntament per oferir noves perspectives terapèutiques per a una malaltia tan complexa com la leucèmia mieloide aguda. Aquesta beca suposa un pas més en el compromís de l’IR Sant Pau amb la recerca biomèdica d’excel·lència, posant el focus en solucions innovadores que puguin millorar la qualitat de vida dels pacients.