CURRENT AFFAIRS

NEWS

26/10/2023

Experts de l’Institut de Recerca Sant Pau participen al Congrés ESMO 2023

El Congrés ESMO 2023, la trobada científica europea de referència en oncologia ha estat escenari d’una destacada participació dels experts de l’Institut de Recerca Sant Pau.

En aquesta important trobada científica, que s’ha celebrat aquest any a Madrid amb més de 33.000 participants de 144 països, s’han compartit els últims avenços en la recerca oncològica, oferint una formació de la més alta qualitat per als professionals de la salut i brindant oportunitats excepcionals per establir xarxes de contactes entre oncòlegs i altres implicats en aquest àmbit.

Els experts de l’Institut de Recerca Sant Pau han jugat un paper destacat en aquest esdeveniment, presentant diversos resultats i treballs científics, entre els quals destaquen tres estudis presentats a la sessió plenària del congrés i publicats simultàniament a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine. Un d’ells és l’estudi CodeBreak 300, en el qual va participar el Dr. David Paéz López Bravo, del Grup de Recerca en Oncologia Clínica.

En aquest estudi de fase 3, es va investigar l’eficàcia de l’inhibidor KRAS G12C sotorasib combinat amb el panitumumab, un inhibidor del receptor del factor de creixement epidermal (EGFR), en pacients amb càncer colorectal metastàsic quimiorrefractari amb KRAS G12C mutat. Els resultats van mostrar que ambdues dosis de sotorasib combinades amb panitumumab van aconseguir una supervivència lliure de progressió més llarga que el tractament estàndard.

També s’ha presentat en la sessió plenària l’estudi DeLLphi-301, el qual ha participat la Dra. Margarita Majem Tarruella, del Grup de Recerca en Oncologia Clínica, que va avaluar l’activitat antitumoral i la seguretat de tarlatamab, una immunoteràpia de cèl·lules T biespecífica que apunta al lligand delta-like 3 i CD3, en pacients amb càncer de pulmó de cèl.lula petita prèviament tractats. Els resultats mostren quetarlatamab presenta una notable activitat antitumoral amb respostes objectives duradores i resultats de supervivència prometedors en aquests pacients. També es va observar una seguretat manejable, essent la majoria dels efectes adversos de grau 1 o 2.

L’equip de la Dra. Majem també va participar l’estudi PAPILLON, presentat també en una sessió plenària del congrés. Aquest estudi  fase 3 mostra que l’ús d’amivantamab amb quimioteràpia millora significativament la supervivència lliure de progressió en els pacients amb càncer de pulmó no microcític avançat amb insercions en l’exó 20 del receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR), respecte a la quimioteràpia sola com a tractament de primera línia. Els efectes adversos principals d’aquesta teràpia estan relacionats amb problemes hematològics i cutanis i són reversibles.

Participació molt diversa

Per part del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital de Sant Pau, la Dra. Alejandra Romano Cardozo va presentar un estudi relatiu a la trombosis i les complicacions secundàries en pacients amb adenocarcinoma ductal de pàncrees i el Dr. Francisco José Pelegrín Mateo, un estudi de trombosi associada a catèter del registre TESEO.

La Dra. Maria Aguado Sorolla va compartir els resultats de l’aplicació de les escales de benefici clínic en fàrmacs aprovats pel tractament de Sarcomes. La Dra. Judit Sanz Beltran va presentar l’impacte del tractament de suport en la qualitat de vida dels pacients hospitalitzats, treball que forma part del projecte Plantology.

A més, el Dr José Antonio González, cirurgià de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va presentar els resultats de l’estudi de fase 1 amb Ceb-01 per Sarcomes Retroperitoneals, un esforç multidisciplinari de tot l’equip de sarcomes.

La Dra. Aida Piedra Cascón va presentar els resultats d’un estudi retrospectiu multicèntric de pacients amb càncer de pulmó no cèl·lula petita avançat amb alta expressió de PD-L1 tractats amb Pembrolizumab en primera línia de tractament i el Dr. Sergio Martínez-Recio va presentar els resultats d’un estudi retrospectiu multicèntric que analitza l’impacte predictiu del temps transcorregut des de la resecció complerta del melanoma fins a l’inici de l’adjuvància amb anti-PD-1.

A més, en una interessant xerrada, la infermera gestora d’immunoteràpia, Jorgina Serra, va compartir coneixements sobre l’educació als pacients amb càncer d’endometri que comencen el tractament.

Finalment, la Dra. Ariadna Tibau Martorell va donar a conèixer els resultats de l’ús de les escales de benefici clínic en els fàrmacs dirigits a diana, realitzat gràcies a una beca de la Fundació Privada de Sant Pau.

Aquesta destacada participació de l’Institut de Recerca Sant Pau a l’ESMO 2023 demostra l’excel·lència de la recerca i la dedicació dels seus experts en la lluita contra el càncer.

This website uses cookies to improve the browsing experience and perform analytical tasks. If you continue browsing, we understand that you agree our cookies policy. More information