CURRENT AFFAIRS

NEWS

14/07/2023

Un estudi amb participació de l’IIB Sant Pau guanya el XXIV Premi Dr. Lino Torre

Un estudi multicèntric en què han participat, investigadors del Grup de Cirurgia General i Digestiva de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, que dirigeix el Dr. Antonio Moral, han guanyat el XXIV Premi Dr. Lino Torre en investigació quirúrgica.

A l’estudi han participat el Dr. Eduardo Mª Targarona, que és també director de la Unitat de Cirurgia Hematològica i Gastrointestinal del mateix hospital; el Dr. Jesús Manuel Bollo Rodríguez; la Dra. Maria Pilar Hernández Casanovas; la Dra. María Del Carmen Martínez Sánchez, i la Dra. Anna Sánchez López.

Aquest premi reconeix la tasca dels cirurgians que hagin publicat un treball de recerca a la literatura mèdica durant l’any natural precedent al de l’atorgament del premi. El treball premiat, en què van participar diversos hospitals d’Espanya, es titula “Resultats a curt termini de la quimiorradioteràpia i l’escissió local davant de l’escissió total del mesorrecte al càncer de recte T2-T3ab,N0,M0: un assaig multicèntric , aleatoritzat, controlat, de fase III”.

L’estudi, conegut com a TAU-TEM, buscava demostrar la no inferioritat de la recurrència local i la millora en la morbiditat assolida amb la combinació de quimiorradioteràpia preoperatòria i microcirurgia endoscòpica transanal en comparació de l’excisió total del mesorrecte.

El càncer rectal és una malaltia que ha presentat altes taxes de recurrència local, fet que ha portat a l’aplicació estàndard de la microcirurgia endoscòpica transanal. Tot i això, informes inicials sobre la combinació amb quimioteràpia han suggerit una reducció en la recurrència local. Amb l’objectiu de validar aquestes troballes i comparar-les amb el tractament convencional, els investigadors van fer aquest assaig clínic aleatoritzat i controlat.

El tractament combinat va demostrar taxes elevades de resposta patològica completa –gairebé un 45%– i una alta taxa de compliment amb la quimiorradioteràpia (98,8%) en pacients amb càncer rectal. A més, es van observar taxes significativament més baixes de complicacions postoperatòries i hospitalització en comparació del grup que només va rebre la cirurgia.

Aquestes troballes són encoratjadores, ja que suggereixen que la combinació de les dues tècniques podria representar una estratègia de tractament efectiva i menys invasiva per als pacients amb càncer rectal en etapes primerenques. Tanmateix, cal fer un seguiment a llarg termini per avaluar l’eficàcia i la seguretat a llarg termini d’aquest enfocament.

This website uses cookies to improve the browsing experience and perform analytical tasks. If you continue browsing, we understand that you agree our cookies policy. More information