Un any més, l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) va celebrar una nova edició de la seva Jornada de Recerca, un esdeveniment amb el qual el centre busca reafirmar la seva posició com a referent en la recerca biomèdica i la innovació científica. La trobada va servir per reunir líders en recerca, professionals de la salut i experts en tecnologia per debatre sobre els avenços més recents que estan transformant l’atenció sanitària.
Quina relació pot haver-hi entre la trombosi, una greu malaltia que causa una mort cada minut a Europa, i l’alta muntanya? Doncs molta més de la que ens podríem imaginar. A grans altituds, les condicions ambientals, com la hipòxia i l’esforç físic extrem, poden desencadenar respostes fisiològiques que augmenten el risc de formació de coàguls sanguinis, una situació similar a la que experimenten les persones afectades per la trombosi.
L’Institut de Recerca Sant Pau (IR) iniciarà un nou assaig clínic de fase I/IIB per a pacients amb anèmia de Fanconi diagnosticats amb càncer de cap i coll. L’estudi, conegut com a assaig AFAN (Nº EUCT: 2024-511477-29-00), està liderat pel Dr. Jordi Surrallés, cap del Grup de Síndromes de Predisposició al Càncer, director científic de l’IR Sant Pau i catedràtic del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB.
Un estudi recentment publicat per investigadors del Grup de Salut Reproductiva de l’Institut de Recerca de Sant Pau i del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau conclou que existeix una relació clarament directa i significativa entre la intensitat dels canvis en l’estat emocional a causa de factors estressants durant el confinament per la pandèmia de COVID-19 i la incidència dels canvis menstruals: regularitat, durada i quantitat de la menstruació.