ACTUALITAT

NOTICIES

07/11/2022

Un tractament menys invasiu contra el càncer de recte evitaria seqüeles permanents

La combinació de quimiorradioteràpia preoperatòria i microcirurgia endoscòpica transanal s’ha mostrat útil per ajudar a reduir la recurrència local del càncer rectal. Aquesta estratègia terapèutica podria contribuir a minimitzar les seqüeles en aquests pacients. Així ho suggereixen els resultats de l’estudi TAUTEM, un assaig clínic multicèntric, aleatoritzat i controlat de fase III publicat per la revista Annals of Oncology.

El treball, en què han participat la Dra. Pilar Hernández, la Dra. María del Carmen Martínez Sánchez i el Dr. Eduardo Mª Targarona, investigadors del Grup de Cirurgia general i digestiva de l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i especialistes de la Unitat de cirurgia gastrointestinal i hematològica del mateix hospital, ha estat liderat pel Dr. Xavier Serra Aracil, del Grup de Recerca en Cirurgia Colorectal de l’Institut de Recerca i Innovació Parc Taulí (I3PT), a Sabadell.

El càncer colorectal és un dels més prevalents entre la població. És el segon tumor més comú entre les dones –després del de mama– i el tercer en els homes, només darrere del càncer de pulmó i el de pròstata. Un de cada quatre casos de càncer colorectal afecta el recte.

Actualment, el tractament estàndard per al càncer rectal és la cirurgia, que en la majoria dels casos implica extirpar el recte de forma permanent. Els pacients que són sotmesos a aquesta intervenció han de conviure amb una bossa de forma permanent o temporal, a més que molts poden patir problemes també a la bufeta urinària i presentar disfuncions sexuals, amb totes les conseqüències que això suposa per a la seva qualitat de vida.

Aquest estudi suggereix que, a curt termini, els resultats d’aquesta nova estratègia terapèutica són equivalents al tractament convencional, però representa una opció molt menys invasiva que permet preservar el recte.

Article de referencia

Serra-Aracil, C. Pericay, J. Badia-Closa, T. Golda, S. Biondo, P. Hernández, E. Tarragona, N. Borda-Arrizabalaga, A. Reina, S. Delgado, F. Vallribera, A. Caro, J. Gallego-Plazas, M. Pascual, C. Álvarez-Laso, H. Guadalajara Labajo, L. Mora-Lopez. Short-term outcomes of chemoradiotherapy and local excision vs total mesorectal excision in T2–T3ab,N0,M0 rectal cancer. A multicentre randomised, controlled, phase III trial (the TAUTEM study). Annals of Oncology, 2022, ISSN 0923-7534, https://doi.org/10.1016/j.annonc.2022.09.160.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació