La Dra. Margarita Majem Tarruella, investigadora del Grup d’Oncologia Clínica a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i oncòloga del mateix hospital, ha participat en dos estudis que s’han publicat a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine i els resultats del qual s’han presentat al congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO, per les sigles en anglès) que se celebra aquests dies a Chicago (Estats Units).
D’una banda, els resultats de l’assaig clínic ADAURA han revelat que la teràpia adjuvant amb osimertinib, un inhibidor del receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR), ha demostrat perllongar significativament la supervivència global en pacients amb càncer de pulmó no microcític en etapes primerenques amb mutacions al gen EGFR.
L’assaig clínic aleatoritzat, fase III i doble cec, va analitzar dades de 682 pacients, dels quals 339 van rebre osimertinib i 343 placebo. Entre els pacients amb malaltia en estadis II a IIIA, la supervivència general als 5 anys va ser del 85% al grup d’osimertinib i del 73% al grup de placebo.
Segons aquestes dades, la teràpia adjuvant amb osimertinib ha demostrat un benefici significatiu en la supervivència general entre pacients amb càncer de pulmó no microcític amb mutacions al gen EGFR.
Aquests resultats ofereixen noves esperances per als pacients en etapes primerenques de la malaltia, ja que suposen la major reducció de mortalitat mai registrada al camp del càncer de pulmó i posen de manifest com teràpies dirigides contra alteracions dels tumors estan fent evolucionar l’oncologia cap a tractaments més eficaços per a grups concrets de pacients.
Les alteracions d’EGFR són el tipus de mutació més comú en tumors de pulmó en persones no fumadores, mentre que no són tan freqüents en persones que han fumat, segons detalla la Dra. Majem.
“És la primera vegada que veiem una millora de la supervivència dʻaquesta magnitud en el camp del càncer de pulmó i creiem que es tracta dʻun resultat molt esperançador que es traduirà en una millora del pronòstic per a aquests pacients”.
D’altra banda, un altre estudi en què ha participat també la Dra. Majem ha conclòs que els pacients amb càncer de pulmó no microcític en etapes primerenques i candidats a cirurgia que reben tractament neoadjuvant amb pembrolizumab en combinació amb quimioteràpia seguit de resecció quirúrgica i tractament adjuvant amb pembrolizumab presenten una millor resposta terapèutica i una major supervivència lliure de progressió en comparació del tractament convencional, que consisteix en quimioteràpia neoadjuvant seguida de cirurgia.
Es tracta d’un assaig clínic aleatoritzat i doble cec, anomenat KEYNOTE-671, que analitza dades del seguiment de 797 pacients durant 25.2 mesos. Els resultats van mostrar que la supervivència lliure de progressió als 24 mesos va ser del 62.4% al grup tractat amb pembrolizumab respecte al 40.6% del grup placebo. A més, es va observar una resposta patològica més gran en el 30.2% dels participants al grup de pembrolizumab en comparació amb l’11.0% en el grup placebo.
Segons explica la Dra. Majem, “aquests resultats proporcionen una nova perspectiva sobre el tractament del càncer de pulmó en etapes primerenques i podrien tenir un impacte significatiu en la manera com s’aborda aquesta malaltia en el futur”.