Un estudi liderat pels Serveis de Farmàcia i Neurologia, amb la col·laboració d’Impuls Digital, ha avaluat la persistència, l’efectivitat i la tolerabilitat dels anticossos monoclonals anti-pèptid relacionat amb el gen de la calcitonina (anti-CGRP) en pacients amb migranya crònica (MC) en condicions de pràctica clínica real.
Els anti-CGRP són fàrmacs que actuen en la prevenció de la migranya, ajudant a reduir la càrrega de dolor dels pacients. Els fàrmacs estudiats inclouen l’erenumab, el fremanezumab i el galcanezumab.
Si un pacient es tracta amb un primer fàrmac i no millora, es pot fer canvi a un altre perquè fins i tot en un terç dels casos, pot respondre al canvi.
L’estudi, de caràcter retrospectiu i observacional, va incloure 281 pacients tractats amb anti-CGRP entre gener de 2019 i desembre de 2022 a l’Hospital de Sant Pau. Es va mesurar la persistència del tractament, així com el percentatge de pacients que mantenien el tractament als 3, 6 i 12 mesos. L’efectivitat es va definir com una reducció de ≥50% en el nombre de dies de migranya mensuals (DMM), i la tolerabilitat es va mesurar pel nombre i tipus d’esdeveniments adversos reportats.
Els resultats, publicats a la revista Headache, van mostrar que la persistència del tractament a 12 mesos va ser superior en el primer tractament amb anti-CGRP (66,7%) en comparació amb el segon (49,8%) i tercer (37,2%). Pel que fa a l’efectivitat, una reducció de ≥50% en els DMM es va aconseguir en el 57,6% dels pacients amb el primer tractament als 3 mesos, mentre que només el 25,0% i l’11,8% dels pacients van obtenir aquesta resposta amb el segon i tercer tractament, respectivament. En termes de tolerabilitat, es van registrar 55 esdeveniments adversos en 43 pacients (15,3%), majoritàriament lleus, i només 14 pacients (5,0%) van interrompre el tractament a causa d’aquests efectes.
L’estudi conclou que la persistència del tractament amb anti-CGRP és més alta amb el primer tractament anti-CGRP i disminueix en els posteriors, especialment quan el canvi es deu a la manca d’efectivitat o a efectes adversos greus. A més, es confirma que el perfil de tolerabilitat dels anticossos monoclonals anti-CGRP és favorable, amb un nombre relativament baix d’interrupcions del tractament per efectes secundaris.
Els investigadors destaquen la necessitat de realitzar més estudis per identificar els predictors de resposta després de canvis en el tractament amb anti-CGRP en pacients amb migranya crònica.
De Dios A, Pagès-Puigdemont N, Ojeda S, Riera P, Pelegrín R, Morollon N, Belvís R, Real J, Masip M. Persistence, effectiveness, and tolerability of anti-calcitonin gene-related peptide monoclonal antibodies in patients with chronic migraine. Headache. 2024 Sep 13. doi: 10.1111/head.14827. Epub ahead of print. PMID: 39268992.