L’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) ha acollit una investigadora procedent d’Ucraïna mitjançant una crida des de la plataforma #ScienceForUkraine. Aquesta iniciativa sorgeix d’un moviment internacional promogut per científics, acadèmics i estudiants voluntaris per donar suport a la comunitat acadèmica ucraïnesa oferint-los oportunitats d’estades científiques o treballs a nivell internacional.
La Dra. Oleksandra Yukhymchuk va arribar fa unes setmanes a Barcelona per col·laborar al Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l’Institut de Recerca que lidera la Dra. Susan Webb i amb el Servei d’Endocrinologia de l’hospital.
A més de participar en els projectes de recerca del grup, al seu dia a dia la Dra. Yukhymchuk també desenvolupa la seva activitat en consultes externes, on participa en les visites a pacients amb diferents malalties de la glàndula hipofisària, tiroide, obesitat, embaràs i diabetis , així com altres malalties endocrines. També col·labora en la gestió de les bases de dades de malalties hipofisàries a Catalunya.
Quan va esclatar la guerra, el febrer d’aquest any, Sasha -que és com l’anomenen afectuosament els seus companys a Sant Pau- estava fent la residència en Endocrinologia al V.P. Komisarenko Institute of Endocrinology and Metabolism, Kyiv.
A causa de la crisi i els problemes de seguretat al seu país, les activitats al seu hospital es van suspendre i Sasha es va quedar “sense poder estudiar ni treballar”, tal com ella mateixa ho explica. Ella i la seva família es van traslladar a un poble ubicat a la regió més occidental del país, frontera amb Polònia, per salvaguardar-se de les bombes que queien a la seva ciutat natal, Kyiv.
“Vaig començar a buscar possibilitats d’anar a estudiar a algun lloc per poder aprofitar i obtenir una mica d’experiència que després pogués ser útil al meu poble natal, a la meva clínica”.
Va ser aleshores quan una amiga seva li va parlar sobre la iniciativa #ScienceForUkraine. Aquí va trobar ofertes a diferents països com Polònia, Estats Units o Lituània. I també la de l’IIB Sant Pau, que va ser de l’únic lloc on va obtenir resposta. El Grup de Recerca de Malalties de la Hipòfisi de l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau) que lidera la Dra. Susan Webb oferia allotjament a una persona que volgués fer una estada de 3 mesos a Barcelona.
“L’oferta de Sant Pau em va semblar molt interessant, especialment perquè hi havia la possibilitat de col·laborar a l’àrea d’Endocrinologia, que és el meu camp d’interès. Jo vull treballar amb malalties òrfenes i em vaig sentir molt afortunada de poder venir aquí i poder treballar amb les bases de dades per fer recerca”.
Sasha explica que una de les coses que més la motiven de la seva estada a Sant Pau és que pot treballar amb totes les malalties de la glàndula hipofisària, ja que a Ucraïna no té accés a línies de recerca tan específiques en aquesta àrea. “Per mi era una molt bona oportunitat poder venir aquí a Sant Pau. Estic molt agraïda per la possibilitat de compartir aquesta experiència. La gent és molt amable i m’ha acollit molt bé”.
La Dra. Webb explica que aquesta experiència està sent molt enriquidora per a tot el grup de recerca que ella lidera a l’IIB Sant Pau. “Al nostre grup no teníem la possibilitat d’oferir salari o beca, així que vaig pensar que allò que podia oferir que algú pogués venir a viure a casa meva i que no hagués de pagar per allotjament o manutenció. Podíem compartir la nostra experiència i facilitats, però no teníem un salari per poder oferir”.
Sasha detalla que està aprenent molt, ja que a més de tenir la possibilitat de veure pacients pot conèixer com treballa l’IIB Sant Pau.
“Per exemple, nosaltres no tenim un centre d’assaigs clínics a Kíev. Participem en diferents assaigs clínics, però no tenim un institut on s’impulsi o una infraestructura dedicada a això com el CIM (Centre de Recerca del Medicament) que teniu aquí. És realment molt interessant”.
Sasha té pensat tornar a Ucraïna quan acabi la seva estada a l’IIB Sant Pau i reincorporar-se a la feina a l’hospital, a Kíev. Ella està segura que el seu pas per Barcelona “serà de gran ajuda en el futur per treballar-hi”. Tot i que es mostra escèptica respecte al futur de la investigació al seu país, té l’esperança que en un parell d’anys es pugui reactivar la investigació i els ponts oberts amb Sant Pau puguin fructificar en col·laboracions potencials.
L’IIB Sant Pau té actualment obertes dues ofertes de col·laboració més a la plataforma #ScienceForUkraine. Una al grup de recerca de Farmacogenòmica i Genètica de l’Ictus, que ofereix una estada de 3 mesos a un Investigador o estudiant de doctorat, i una altra al grup de Recerca de Malalties Cerebrovaculars, que ofereix finançament a 3 mesos (1000€/mes ) a un investigador.