Avui 10 d’octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i enguany el lema escollit és “La salut mental és un dret universal”, on els objectius són millorar-ne el coneixement, augmentar-ne la visibilitat i impulsar mesures que la protegeixin. Sant Pau té una llarga història i expertesa en recerca, atenció i tractament de les persones amb malalties mentals i disposa dels dispositius necessaris per a l’abordatge de les diferents patologies i millorar la qualitat de vida dels pacients. Entre les principals línies d’investigació del Grup de Salut Mental de l’Institut de Recerca Sant Pau, que dirigeix la Dra. Maria Portella, destaquen els trastorns psicòtics, els desordres afectius (com ara la depressió) i el trastorn límit de la personalitat.
La commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental va començar el 1992 de la mà de la Federació Mundial de la Salut Mental amb el repte de sensibilitzar la població sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització de les persones afectades i impulsar iniciatives per millorar-ne l’atenció. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 4 persones experimentarà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya afirma que la salut mental i el benestar emocional és un concepte ampli relacionat amb la manera com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Per tant, és la base per al benestar i el funcionament efectiu de les persones i de les comunitats i esdevé un aspecte indissociable del concepte salut: no es pot tenir un bon estat de salut sense tenir una bona salut mental.
En aquest sentit, el Pla Director de Salut Mental i Addiccions (PdSMiA), és l’instrument d’informació, estudi i proposta mitjançant el qual el Departament de Salut determina les línies directrius per impulsar, planificar coordinar i avaluar les actuacions a desenvolupar en l’àmbit de la promoció de la salut mental, la prevenció i el tractament de les malalties associades amb la salut mental i les addiccions, i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.
Tot això donant resposta als objectius del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, que aporta algunes dades importants: una quarta part de la població a partir dels 15 anys presenta malestar emocional (1 de cada 5 homes i 1 de cada 3 dones), xifra que augmenta amb l’edat i que és més prevalent en els grups socials més desafavorits; a més, el 7,4% dels homes i el 13,7% de les dones a partir dels 15 anys pateixen depressió major o major greu, sobretot a partir dels 75 anys, i especialment les dones.