La Dra. Lorena Martín-Aguilar, neuròloga de la Unitat de Malalties Neuromusculars, del Servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau i investigadora del Grup de recerca de Malalties Neuromusculars de l’Institut de Recerca de Sant Pau, ha publicat recentment un estudi a la revista Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry on es demostra que els nivells de neurofilaments de cadena lleugera en sèrum (sNfL), que es troben elevats en pacients amb síndrome de Guillain-Barré, s’associen amb la gravetat de la malaltia i tenen un valor pronòstic de la seva evolució a llarg termini.
El síndrome de Guillaín-Barré (SGB) és la neuropatia paralítica aguda més comú i greu, afectant aproximadament a 100.000 persones per any a tot el món. Els seus criteris diagnòstics estan ben definits però els pacients difereixen molt en la seva forma de presentació, curs clínic i pronòstic, i no existeixen biomarcadors que ajudin a predir el curs i pronòstic de la malaltia.
En aquest estudi “Serum neurofilament light chain predicts long-term prognosis in Guillain-Barré syndrome patients”, liderat pel Dr. Luis Querol, neuròleg de la Unitat de Malalties Neuromusculars de l’Hospital de Sant Pau, s’estudien els nivells de neurofilaments de cadena lleugera com a biomarcador pronòstic en el SGB. L’estudi mostra que els pacients amb SGB tenen uns nivells més alts de NfL en sèrum i en LCR que els controls sans i que es correlacionen amb escales pronòstiques de severitat clínica. Els sNfL basals augmentats s’associen de forma independent amb un mal pronòstic funcional a llarg termini.