La Dra. Carmen García-Sánchez, investigadora del grup de Malaltia del Parkinson i Trastorns del Moviment a l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i neuropsicòloga del Servei de Neurologia al mateix hospital, ha presentat les conclusions d’un estudi sobre COVID-19 persistent i la possible relació entre l’índex de massa corporal i el rendiment cognitiu al 52th Annual North American Meeting de la Societat Internacional de Neuropsicologia, celebrat recentment a Nova York (Estats Units).
L’estudi, titulat “Body Mass Index (BMI) and Psychological Health in Long-Covid-19 Patients: An Exploration of Cognitive Function, Anxiety, Depression, Apaty, Fatigue and General health status”, s’ha dut a terme en un total de 118 pacients amb COVID-19 persistent i el seu objectiu ha estat analitzar la possible associació entre l’índex de massa corporal (IMC) i el rendiment cognitiu, l’ansietat, la depressió, l’apatia i el cansament entre aquetes persones. El treball també ha explorat si l’IMC influeix en la percepció de salut general d’aquests pacients. Els resultats obtinguts per l’equip d’investigadors han mostrat que l’IMC pot no ser un determinant directe d’aquests aspectes psicològics en el context de la COVID-19 perllongada.
Segons la Dra. Carmen García-Sánchez, la fatiga s’ha associat “a condicions mèdiques com infeccions post virals o malalties neurològiques. Però no hi ha cap definició universalment acceptada d’aquesta condició clínica, i el coneixement que tenim sobre el seu mecanisme patogènic subjacent és limitat, motiu pel qual representa un repte clínic per als experts”. Per aquesta raó, “cal avaluar exhaustivament les seqüeles en pacients post-COVID-19 i seguir estudiant la seva evolució per reduir el deteriorament cognitiu i fomentar la seva recuperació”.
Aquest nou estudi presentat al Congrés de la Societat Internacional de Neuropsicologia suposa un pas més en la línia de recerca que desenvolupa l’IR Sant Pau, qui ja ha publicat altres estudis que revelen una connexió entre fatiga, depressió, ansietat i altres dèficits cognitius en pacients amb la síndrome post-covid. Un d’ells, publicat a la revista Brain and Behavior, mostrava que la malaltia generava un impacte generalitzat en les habilitats d’atenció, les funcions executives, l’aprenentatge i la memòria a llarg termini. I un altre, publicat a la revista Journal of Neurology, revelava que la fatiga en els pacients amb post covid s’associava amb ansietat, depressió i apatia.