Un estudi, liderat pel catedràtic de la Universitat de Barcelona, Fernando Aguado, i amb participació d’investigadors del grup de Neurobiologia de les Demències a l’Institut de Recerca de Sant Pau, ha descobert unes molècules al líquid cefalorraquidi de pacients d’Alzheimer que poden ser un potencial biomarcador del dany a les sinapsis, l’estructura que permet la comunicació entre les neurones. El grau de disfunció sinàptica que indica el dany neuronal és una de les alteracions més primerenques i rellevants de la malaltia que, malauradament, els mètodes de diagnòstic actuals sovint no detecten.
El treball s’ha publicat a la revista Translational Neurodegeneration i compta amb la participació dels doctors Alberto Lleó i Daniel Alcolea, del grup de recerca en Neurobiologia de les Demències a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i membres de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de Sant Pau i del Centro de Investigación Biomédica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativas (CIBERNED).
Article de referència:
Barranco, N.; Plá, V.; Alcolea, D. et al. «Dense core vesicle markers in CSF and cortical tissues of patients with Alzheimer’s disease». Translational Neurodegenerations, 10, 37, setembre de 2021. Doi: https://doi.org/10.1186/s40035-021-00263-0