ACTUALITAT

NOTICIES

15/11/2024

Sant Pau celebra la recomanació de l’EMA del fàrmac lecanemab per al tractament de l’Alzheimer en fases inicials

La Unitat de Memòria del servei de Neurologia de l’Hospital de Sant Pau expressa la seva gran satisfacció davant la recomanació del fàrmac lecanemab per part del Comitè de Medicaments d’Us Humà de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) per al tractament de la malaltia d’Alzheimer en les seves fases inicials. Aquesta decisió arriba després de la reconsideració de l’avaluació prèvia durant el procés d’apel·lació.

L’Hospital de Sant Pau, juntament amb altres centres espanyols, va participar en l’estudi de Fase 3 de lecanemab, una investigació clau que ha permès aquesta aprovació. Seguint el model establert al Regne Unit, l’ús del fàrmac queda restringit a un subgrup de pacients, basant-se en dades de seguretat i eficàcia. Així, queden exclosos els pacients tractats amb anticoagulants i aquells portadors de dues còpies de l’al·lel 4 del gen APOE.

Tot i aquestes restriccions, aquesta recomanació suposa una fita històrica en la lluita contra l’Alzheimer, ja que lecanemab és el primer medicament capaç de frenar la progressió de la malaltia. A més, la seva introducció en la pràctica clínica obre un nou paradigma en el tractament d’aquesta malaltia letal, que fins ara només es diagnostica en fases inicials en determinats centres especialitzats. Aquesta aprovació no només facilitarà l’accés a noves tècniques diagnòstiques, sinó que també impulsarà el desenvolupament de tractaments per a aquesta i altres malalties neurodegeneratives, tal com ja es va veure amb la fibrinòlisi i la creació d’unitats d’ictus o amb l’avanç en l’abordatge de l’esclerosi múltiple.

“La recomanació de l’EMA marca l’inici d’un nou model d’atenció a les persones amb Alzheimer”, destaca Juan Fortea, cap del grup de recerca en Neurobiologia de les Demències en l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i director de la Unitat de Memòria de l’hospital de Sant Pau. “Aquesta nova etapa requerirà la implementació de marcadors biològics, la capacitació de professionals especialitzats i un augment en l’assignació de recursos per garantir una atenció integral i innovadora que permeti canviar el curs clínic de la malaltia per primera vegada”.

La resolució de l’EMA també corregeix una postura inicial que deixava Europa en risc de quedar enrere en la investigació mundial sobre l’Alzheimer. Amb aquesta decisió, la Comissió Europea haurà de determinar l’autorització de comercialització per a tota la Unió Europea. Un cop aprovada, cada estat membre haurà de definir el preu i la implementació del tractament segons les característiques del seu sistema sanitari, un procés que pot durar entre 1 i 2 anys.

Tot i que aquesta aprovació no és el punt final, representa un primer pas fonamental per millorar la qualitat de vida i el futur de les persones amb aquesta malaltia.

 

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació