ACTUALITAT

NOTICIES

04/11/2022

Quatre projectes de salut mental de l’IIB Sant Pau rebran finançament de la Marató de TV3

Ahir al vespre, en un acte celebrat a les instal·lacions de TV3, es van donar a conèixer els projectes de recerca premiats per la darrera edició de la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio de 2021, dedicada a la Salut Mental i que va recaptar 12,1 milions d’euros. Entre els guanyadors, destaquen quatre projectes amb participació de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, que rebran, en total, a prop de 1,3 milions d’euros.

Els projectes de l’IIB Sant Pau premiats són els següents:

  • Assaig controlar aleatoritzat per avaluar l’eficàcia de l’entrenament d’habilitats de la RO-DBT en pacients amb trastorns alimentaris i trets de l’espectre autista: un estudi de prova de concepte”, unitari i liderat pel Joaquim Soler Ribaudi psicòleg clínic de la Unitat de Psiquiatria del Servei de Psiquiatria de Sant Pau. 
  • Assaig clínic de fase III, aleatoritzat, controlat amb comoarador actiu, per estudiar l’eficàcia i la seguretat del programa de REMediació Cognitiva Integral (INCREM) en pacients amb depressió”, de la Maria Portella, coordinadora de recerca del Servei de Psiquiatria de Sant Pau, que es realitzarà en col·laboració amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré IRBLL, la Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques IMIM i la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca VHIR.
  • La depressió: rol i modulació dels miRNA en l’escorça cingulada anterior com a biomarcadors perifèrics i dianes per prometedores nanoteràpies”, coordinat pel CSIC i liderat a l’IIB pel Javier de Diego Adeliño, psiquiatra del Servei de Psiquiatria de Sant Pau, que es portarà a terme en col·laboració amb l’Institut Químic de Sarrià – Fundació Universitat Ramon Llull.
  • Desvelant la influència de la microbiota intestinal i els metabòlits derivats en la depressió major: estudi de neurometabolòmic de transferència de coneixement de l’intestí irritable i model porcí”, del Narcís Cardoner Álvarez, director del Servei de Psiquiatria de Sant Pau. Aquest projecte, que es realitzarà en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. J. Trueta IDIBGI i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries IRTA, es va elaborar quan el Dr. Cardoner era director de Salut Mental Comunitària a la Fundació Parc Taulí.

 En l’acte on s’ha fet públics els projectes seleccionats, la investigadora de l’IIB Sant Pau, la Dra. M. Jesús Portella, en representació de tots els premiats, ha donat les gràcies per la concessió del guardó i ha assegurat que és conscient de la responsabilitat que representa rebre aquests fons: “Vull agrair que la Fundació La Marató hagi dedicat un programa a la salut mental, que, amb la solidaritat de la gent, ens permet tirar endavant aquesta recerca, que és el que ens mou.”

Els projectes premiats, d’acord amb la decisió del Patronat de la Fundació de la Marató de TV3 i a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que han resultat més ben valorats dels 150 que es van presentar a la convocatòria d’ajudes del passat mes de febrer. L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, ha coordinat un procés d’avaluació internacional em què 111 experts en trastorns mentals d’arreu del món han valorat els treballs en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i el seu valor innovador i transformador entre altres aspectes.

En total, s’impulsaran 36 projectes de recerca en salut mental liderats per 81 equips d’investigadors experts en salut mental que transformaran la solidaritat i els recursos recaptats en respostes que ofereixin un abordatge integral de la salut mental per a la millora de la qualitat i l’esperança de vida dels pacients i de les seves famílies. Dels 36 projectes finançats, 8 són unitaris i 28 són coordinats entre dos o més centres de recerca.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació