ACTUALITAT

NOTICIES

13/06/2024

Nova eina per avaluar el risc de biaix en investigacions sanitàries

Investigadors de l’Àrea d’Epidemiologia, Salut Pública i Atenció Primària de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), liderats pel Dr. Pablo Alonso Coello, investigador de l’Institut de Recerca, han desenvolupat una innovadora eina anomenada ROBVALU per avaluar el risc de biaix en estudis inclosos en revisions sistemàtiques i directrius sanitàries. Aquest avanç promet millorar la fiabilitat de les decisions basades en evidències en l’àmbit sanitari.

El Dr. Alonso destaca la importància del valor o importància assignada als resultats o desenllaços en salut i en la presa de decisions sanitàries. “Els valors de les persones són un factor important en la presa de decisions sanitàries. La certesa de l’efecte d’una intervenció sobre els beneficis i els danys depèn de dos factors: la certesa en l’efecte mesurat sobre un resultat i la certesa en el seu valor, també conegut com a utilitat o importància”, explica aquest expert.

ROBVALU no només s’aplica en revisions sistemàtiques, sinó que també dona suport a avaluacions de recerca sanitària, on el risc de biaix de les variables utilitzades determina la certesa en els resultats del model. Aquestes avaluacions abasten l’anàlisi de decisions, l’anàlisi cost-utilitat o cost-efectivitat per a l’avaluació de tecnologies sanitàries, polítiques sanitàries i la presa de decisions de cobertura.

L’eina utilitza un enfocament sistemàtic per identificar i avaluar biaixos potencials en la recerca. Això inclou l’avaluació del disseny de l’estudi, els mètodes de recollida de dades i l’anàlisi de resultats.

Segons explica el Dr. Alonso, la implementació de ROBVALU ha demostrat ser efectiva en la identificació de biaixos en una varietat d’estudis, permetent millorar la certesa en els resultats de recerca sanitària. En proporcionar una avaluació clara del risc de biaix, investigadors i responsables de polítiques poden prendre decisions més informades i basades en evidència.

Article de referència

Karam, S. G., Zhang, Y., Pardo-Hernandez, H., Siebert, U., Koopman, L., Noyes, J., Tarride, J-E., Stevens, A. L., Welch, V., Saz-Parkinson, Z., Ens, B., Devji, T., Xie, F., Hazlewood, G., Mbuagbaw, L., Alonso-Coello, P., Brozek, J. L., & Schünemann, H. J. (2024). ROBVALU: a tool for assessing risk of bias in studies about people’s values, utilities, or importance of health outcomes. BMJ, 385, e079890. http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2024-079890

 

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació