ACTUALITAT

NOTICIES

27/03/2025

Lourdes Ailen Arena rep una beca INPhINIT de la Fundació “la Caixa” per a la seva tesi a l’IR Sant Pau

La investigadora predoctoral Lourdes Ailen Arena, membre del grup d’Oncogènesi i Fàrmacs Antitumorals de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), ha estat guardonada amb una prestigiosa beca predoctoral INPhINIT de la Fundació “la Caixa”. Aquest reconeixement li permetrà desenvolupar la seva tesi doctoral en el marc d’un innovador projecte de recerca en nanoimmunoteràpia contra el càncer. La cerimònia d’entrega de les beques es va celebrar aquest dimarts 18 de març i, en aquesta edició, ha estat l’única beca atorgada a l’IR Sant Pau.

Una recerca innovadora en nanoimmunoteràpia per al càncer

La investigació que desenvoluparà Lourdes Ailen Arena al nostre institut forma part d’un ambiciós projecte de nanoimmunoteràpia dirigida contra les cèl·lules mare canceroses CXCR4+, una línia d’investigació puntera en el camp de l’oncologia. Aquestes cèl·lules són una subpoblació dins dels tumors amb una capacitat elevada d’autorenovació, resistència als tractaments convencionals i potencial metastàtic, fet que les converteix en un objectiu prioritari en la lluita contra el càncer.

L’expressió elevada del receptor CXCR4 en la seva superfície està associada amb tumors més agressius i una menor supervivència dels pacients, ja que aquest receptor té un paper clau en la proliferació tumoral, la invasió i la disseminació metastàtica. Per això, l’estratègia d’aquesta recerca busca atacar directament aquestes cèl·lules, reduint el risc de recurrència i millorant l’eficàcia dels tractaments. La tesi doctoral estarà supervisada pel Dr. Ugutz Unzueta, investigador del grup d’Oncogènesi i Fàrmacs Antitumorals.

El projecte té com a objectiu desenvolupar una nova estratègia terapèutica basada en nanopartícules proteiques dirigides selectivament a les cèl·lules mare canceroses. La proposta d’investigació busca dissenyar una nanopartícula altament eficient que alliberi un fàrmac innovador dins d’aquestes cèl·lules, induint una mort cel·lular immunogènica. Aquest mecanisme activa la resposta immune de l’organisme contra el tumor, proporcionant una doble acció: eliminar de manera específica les cèl·lules mare canceroses i estimular el sistema immunitari per combatre el càncer de manera més eficaç.

Aquest projecte es fonamenta en els avenços previs del grup de l’IR Sant Pau en el desenvolupament de nanopartícules multivalents superselectives, una tecnologia patentada que ha demostrat un gran potencial en la teràpia dirigida contra el càncer. La recerca combinarà estudis in vitro, ex vivo i in vivo, cosa que permet l’avaluació de l’eficàcia antitumoral i la capacitat d’activació del sistema immunitari en models animals de tumors CXCR4+.

Un entorn d’excel·lència en recerca oncològica

El grup d’Oncogènesi i Fàrmacs Antitumorals de l’IR Sant Pau és una unitat multidisciplinària especialitzada en el desenvolupament de noves nanomedicines per al tractament del càncer. La seva recerca se centra en l’ús de tecnologies avançades per millorar l’eficàcia i la seguretat dels tractaments antitumorals. El grup forma part de la xarxa d’excel·lència espanyola CIBER-BBN i col·labora estretament amb clínics de l’Hospital de Sant Pau, reforçant la recerca translacional amb aplicacions directes en la pràctica clínica.

El reconeixement atorgat a Lourdes Ailen Arena amb la beca INPhINIT de “la Caixa” fa valdre el potencial del talent jove en la investigació biomèdica i consolida l’IR Sant Pau com un centre de referència en la recerca oncològica d’avantguarda.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació