ACTUALITAT

NOTICIES

19/12/2024

L’IR Sant Pau celebra una nova edició de la seva Jornada de Recerca

Un any més, l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) va celebrar una nova edició de la seva Jornada de Recerca, un esdeveniment amb el qual el centre busca reafirmar la seva posició com a referent en la recerca biomèdica i la innovació científica. La trobada va servir per reunir líders en recerca, professionals de la salut i experts en tecnologia per debatre sobre els avenços més recents que estan transformant l’atenció sanitària.

Durant l’esdeveniment, en el qual van participar més d’un centenar de professionals del centre, es van dur a terme diverses taules rodones en què es van abordar temes com la recerca d’avantguarda en els grans hospitals i els reptes que suposa la col·laboració entre la recerca i l’assistència, com la recerca i la innovació tecnològica estan aportant nous beneficis als pacients o les últimes novetats en el camp de les neurociències i salut mental, un àmbit en el qual l’IR Sant Pau és un dels centres més destacats.

El Dr. Jordi Surrallés, director de l’IR Sant Pau, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, explicant els assoliments aconseguits tant a través del pla estratègic com del pla de sostenibilitat, que finalitzen tots dos aquest any. “Hem aconseguit consolidar-nos com a centre de referència i hem assolit també una estabilitat financera que serà molt important per treballar en els propers anys”, va destacar el Dr. Surrallés.

A la presentació es van detallar els principals indicadors aconseguits, com l’augment en el nombre de publicacions en revistes d’alt impacte o les tesis dirigides des de l’IR Sant Pau. Un dels àmbits que ha experimentat un major creixement ha estat el de la difusió de l’activitat del centre. “Això es va marcar com una prioritat, perquè és important investigar, però també retre comptes a la societat dels assoliments aconseguits”.

El Dr. Surrallés es va mostrar molt optimista de cara al futur, i va avançar els cinc eixos que definiran el nou pla estratègic de l’IR Sant Pau per al període de 2025-2030. Així s’insistirà en la necessitat de continuar transformant la institució, sense por al canvi. Un altre objectiu serà el d’assolir l’excel·lència tant en la producció científica com en la gestió. També es buscarà continuar creixent, responent a les noves exigències, per tal de ser més competitius en un món cada vegada més globalitzat. Un quart eix estratègic serà el de buscar tenir un impacte en salut i aportar valor a la societat. Per últim, se seguirà apostant fermament per la internacionalització de l’IR Sant Pau, i reflectir així el potencial i la qualitat de l’organització.

El Dr. Valentín Fuster i la importància de les accions en edats primerenques

La jornada va comptar també amb la participació del Dr. Valentín Fuster, director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars, centre depenent de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Mount Sinai de Nova York, recentment rebatejat com a Mount Sinai Fuster Heart Hospital, en el seu honor.

A la seva xerrada, el Dr. Fuster va explicar el canvi dut a terme a les seves investigacions, passant d’estudiar la malaltia cardiovascular a intentar entendre millor com funciona la salut. Durant la xerrada va incidir en la importància de dur a terme actuacions en edats primerenques. “Les investigacions que hem realitzat ens han servit per demostrar que entre els 20 i els 40 anys, els factors de risc cardiovascular, com la hipertensió o el colesterol elevat, tenen un impacte més gran que quan les persones tenen 65 anys”.

Així mateix, va destacar com en els seus treballs s’ha pogut comprovar, gràcies als avenços en la tecnologia dels darrers anys, que ja en persones de 30 anys es pot identificar una malaltia arterial subclínica que posteriorment evoluciona. També va insistir en la necessitat de dur a terme accions de formació i educació en edats primerenques, explicant el seu projecte amb el programa infantil Barri Sèsam, en el qual es va crear un personatge inspirat en ell mateix, el Dr. Ruster. “És cert que en els nostres estudis hem vist que, encara que hi ha una millora en els primers anys, amb el temps els mals hàbits tornen, essent necessàries noves reintervencions que ajudin a fixar més els missatges que volem transmetre”.

Una jornada amb múltiples continguts

Abans de la xerrada del Dr. Valentín Fuster, es van realitzar diverses taules i sessions científiques. La primera d’aquestes va comptar amb la presència d’Adrià Comella, director gerent de l’Hospital Sant Pau, Josep Maria Campistol, director gerent de l’Hospital Clínic de Barcelona, Anna Arán, directora gerent de l’Hospital Parc Taulí i Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquesta taula ha estat una novetat en la jornada, que fins ara tenia sempre un contingut més purament científic. En aquesta ocasió, però, s’ha volgut comptar també amb la visió dels gerents d’aquests grans hospitals universitaris d’alta complexitat per analitzar els reptes i dificultats de dur a terme recerca en grans hospitals.

Tots ells van incidir en la importància de la recerca per millorar l’atenció sanitària. Així van assenyalar que la feina duta a terme en els hospitals s’ha de complementar amb la feina de recerca dels instituts de recerca, els quals s’aprofiten al mateix temps de comptar amb la pràctica assistencial al costat. Així es configura el que es denomina un veritable cercle virtuós. “És important mantenir un compromís entre l’hospital i l’institut de recerca, treballant tots dos conjuntament per resoldre els reptes que ens plantegen els nostres pacients”, va insistir Adrià Comella.

També es van dur a terme altres taules amb un contingut més científic. Així, una de les taules es va centrar en la recerca i innovació tecnològica i una altra va exposar les últimes novetats en el camp de les neurociències, en el qual l’IR Sant Pau és un dels centres de referència, destacant, per exemple, el descobriment aquest mateix any d’una forma genètica de la malaltia d’Alzheimer relacionada amb el gen APOE4.

La Jornada de Recerca Sant Pau 2024 reafirma el compromís de Sant Pau amb l’excel·lència científica i la millora contínua de l’atenció sanitària, consolidant-se com un referent en recerca biomèdica. L’esdeveniment també va ser una oportunitat per enfortir la col·laboració entre institucions i compartir coneixements que impulsen la medicina del futur.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació