L’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat reconegut amb dos premis per les seves investigacions en el recent Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH), celebrat a Palma, reafirmant així el seu lideratge en recerca innovadora per a millorar els tractaments en hematologia.
Així, la comunicació titulada “Assaig clínic de fase I/II amb CAR-T30 acadèmic (HSP-CAR30) per al tractament del limfoma de Hodgkin o limfoma no Hodgkin T CD30+ en recidiva o refractari: resultats d’eficàcia i seguretat”, presentada per la Dra. Ana Caballero, investigadora del grup d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica, va ser guardonada com la Millor comunicació oral en síndromes limfoproliferatives cròniques. Aquest estudi acadèmic sobre el HSP-CAR30, únic producte CAR-T anti-CD30 a Europa, demostra una elevada eficàcia antitumoral en pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma no Hodgkin T CD30+ que han recidivat o són refractaris als tractaments convencionals. Les dades obtingudes mostren que és possible assolir respostes completes duradores en pacients amb malaltia multirrefractària, amb un perfil de seguretat adequat.
L’altre premi va ser per a la comunicació titulada “Eficàcia i seguretat de l’ús de dosis reduïdes de ciclofosfamida posttrasplantament fora de l’entorn del trasplantament al·logènic de progenitors hematopoètics haploidentics”, a càrrec de les Dres. Irene García Cadenas i Sara Redondo, del grup de recerca d’Hematologia Oncològica i Trasplantament. Aquest treball va ser reconegut com el Millor treball en la secció de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics. L’estudi, que inicialment va presentar dades preliminars de 31 pacients, va oferir durant el congrés resultats actualitzats amb més de 50 pacients que han rebut aquesta plataforma terapèutica. La investigació proposa reduir la dosi de ciclofosfamida per disminuir la toxicitat associada a aquest medicament en el context del trasplantament de “medul·la òssia”, mantenint-ne l’efectivitat per evitar la malaltia empelt contra el receptor, una de les complicacions més greus associades al procediment. Els resultats han estat tan positius que aquesta estratègia ja s’està utilitzant de rutina en la major part dels pacients trasplantats a l’Hospital de Sant Pau, obrint una nova via per millorar els resultats, no només en termes d’eficàcia sinó també de qualitat de vida.
A més, investigadors de l’IR Sant Pau van presentar un altre treball en format de comunicació oral titulat “Cap a la individualització de la dosi de ruxolitinib en pacients amb malaltia de l’empelt contra receptor corticorefractària: desenvolupament i validació de la cromatografia líquida-espectrometria de masses en tàndem”, que va destacar per la seva proposta innovadora de personalitzar el tractament en pacients amb malaltia de l’empelt contra el receptor que no responen al tractament convencional. Aquest treball multidisciplinari, en col·laboració amb els Serveis de Farmacia i Bioquímica de l’Hospital Sant Pau, introdueix un nou sistema per mesurar els nivells del fàrmac ruxolitinib, la segona línia de tractament actual, i adaptar la dosi a cada pacient, per minimitzar riscos i millorar les respostes terapèutiques. Donats els destacables resultats de l’estudi pilot, la investigació continuarà amb la posada en marxa d’un estudi multicèntric dins el Grup Espanyol de Trasplantament i Teràpia Cel·lular (GETH-TC) a principis del 2025 que liderarà el grup de recerca d’Hematologia Oncològica i Trasplantament de l’IR Sant Pau.