ACTUALITAT

NOTICIES

15/02/2024

L’Institut de Recerca Sant Pau reforça la seva excel·lència científica amb l’estabilització de dues investigadores

L’Institut de Recerca Sant Pau ha estabilitzat dues investigadores del programa Miguel Servet del Instituto de Salud Carlos III (ISCIII): la Dra. Mª Virtudes Céspedes i la Dra. Mª José Martínez Zapata. Aquesta estabilització respon a la política d’avaluació Miguel Servet realitzada per l’Institut i que ambdues investigadores han superat amb èxit, destacant per la seva excel·lència en recerca, lideratge i innovació.

D’altra banda, la Dra. Céspedes , llicenciada en Biologia per la Universitat Complutense de Madrid, doctora en Neurociències per l’Institut de Neurociències del CSIC-Universitat Miguel Hernández (2001) i màster en Anàlisi i Control de Qualitat per l’Institut Tecnològic de la Indústria Química i Farmacèutica, ha estat pionera en la identificació de noves dianes terapèutiques en càncers peritoneals, principalment en el càncer d’endometri i ovari més agressives.

La seva dedicació a l´estudi de la influencia del sistema nerviós en la progressió tumoral  i de l’aplicació de plataformes de cribratge d’alt rendiment i de la intel·ligència artificial, pretendre obrir noves vies per a la millora de les estratègies diagnòstiques i terapèutiques en oncologia, consolidant el seu rol com a investigadora principal del Grup emergent d’Oncologia Ginecològica i Peritoneal.

Des de la seva incorporació a l’IR Sant Pau l’any 2001, al grup d’Oncogènesi i fàrmacs antitumorals dirigit pel Dr. Ramon Mangues, la Dra. Céspedes ha evolucionat des d’estudiant postdoctoral a líder d’un grup de recerca innovador, passant per obtenir al 2016 una posició de investigadora Miguel Servet. La seva línia de recerca, que travessa les fronteres entre les neurociències i l’oncologia, busca desenvolupar teràpies avançades que puguin transformar l’atenció dels pacients amb aquests càncers devastadors.

Les seves línies de recerca se centren en  la modelització dels càncers ginecològiques altament metastàtics, a partir de sistemes 2D i 3D, i xenotransplantaments derivats de pacients en ratolins, per comprendre millor la fisiopatologia del tumor i per l´ús en l’avaluació preclínica de teràpies antimetastàtiques basades en nanopartícules, i en la neuromodulació tumoral, tot dos, dirigides a la eliminació de cèl·lules mare del càncer.

Per altra banda, i conjuntament ambamb investigadors clínics del departament de ginecologia y obstetrícia de l´Hospital de Sant Pau , està treballant en la identificació de nous marcadors pronòstics i objectius terapèutics utilitzant plataformes de cribratge d’alt rendiment, grans dades i intel·ligència artificial per millorar l’estratificació pronòstica i terapèutica de les pacients amb càncer d’endometri.

Durant els últims 5 anys, ha obtingut 7 projectes competitius com a IP i recursos humans de l’ISCIII e institucions privades contribuït activament en el desenvolupament de fàrmacs, a través de contractes amb la indústria farmacèutica. Entre les seves fites més destacades, és també coinventora de 3 patents que cobreixen l’ús de vehicles nanopartícula dirigits per T22 per lliurar fàrmacs i agents diagnòstics dins de cèl·lules CXCR4+ (cèl·lules mare del càncer).

D’altre banda, la Dra. Martínez Zapata, és metgessa per la Universitat de Barcelona (1988), especialista en Farmacologia Clínica formada a l’Hospital Vall d’Hebron (HVH, 1993-96) i doctora per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2006). Des de 2016, com a investigadora associada sènior Miguel Servet, ha desenvolupat una línia de recerca clínica en la seguretat dels pacients sotmesos a cirurgia. Ha desenvolupat estudis com a IP, finançats amb ajuts públics competitius, i ha obtingut recursos humans de l’ISCIII. Es també investigadora al grup 43 del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), i el Grup Consolidat Català de Recerca Clínica i de Salut Aplicada. És membre de la Xarxa Iberoamericana Cochrane, Col·laboració Cochrane, i de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica.

Amb un recorregut acadèmic i professional excepcional, ha centrat la seva investigació en l’avaluació de la seguretat i eficàcia d’intervencions clíniques, incloent l’ús de l’àcid tranexàmic per reduir el sagnat a la cirurgia ortopèdica, de plasma ric en plaquetes per a la cicatrització de ferides i el tractament de la insuficiència venosa crònica. A través de la seva carrera, ha liderat diversos assajos clínics aleatoritzats independents i ha col·laborat en projectes de recerca internacionals, consolidant-se com una peça clau dins del grup 43 del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública i del Grup Consolidat Català de Recerca Clínica i de Salut Aplicada.

La consolidació de les Dres. Céspedes i Martínez Zapata simbolitza no només el reconeixement de la seva excel·lència i compromís amb la investigació de qualitat, sinó també l’aposta de l’Institut de Recerca Sant Pau per retenir el talent i promoure l’avanç científic en l’àmbit de la salut. La seva estabilització permetrà continuar i expandir els projectes de recerca iniciats, amb l’esperança d’arribar a noves descobertes que poden transformar el tractament i l’atenció dels pacients en els pròxims anys.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació