El grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha estat convidat a participar en un número especial de la revista Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, dedicat als darrers avenços en la investigació de l’ictus. Els investigadors de l’IR Sant Pau han contribuït amb una revisió exhaustiva sobre l’impacte de l’epigenètica en el risc i l’evolució de l’ictus, amb especial èmfasi en el paper de la metilació de l’ADN.
L’article, escrit per la Dra. Cristina Gàllego-Fàbrega i el Dr. Israel Fernández-Cadenas, tots dos de l’IR San Pau, juntament amb la Dra. Natalia Cullell, investigadora tant de l’IR Sant Pau com de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa, recopila i analitza l’evidència disponible sobre com els patrons epigenètics poden influir en la susceptibilitat a l’ictus i en el seu pronòstic, així com en la possible aplicació de fàrmacs epigenètics per al tractament d’aquesta malaltia.
La revisió destaca que la metilació de l’ADN sembla ser un mecanisme rellevant en l’ictus. Diferents estudis han identificat patrons específics de metilació associats amb un risc més elevat de patir un esdeveniment cerebrovascular, així com amb una pitjor recuperació després de l’ictus. Aquests descobriments obren la porta al desenvolupament de nous tractaments personalitzats basats en la modulació epigenètica, amb el potencial de millorar la prevenció i la recuperació de l’ictus.
Entre les principals conclusions del treball, s’assenyala que els pacients amb ictus presenten una edat biològica superior a l’esperada segons la seva edat cronològica, fet que suggereix que l’epigenètica podria ser un marcador clau per identificar les persones amb més risc de patir un ictus. Així mateix, s’ha observat que certs patrons epigenètics podrien influir en la resposta als tractaments actuals, cosa que reforça la importància d’incorporar aquests estudis a la medicina de precisió.
El Dr. Israel Fernández-Cadenas, cap del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular, destaca la rellevància d’aquesta invitació. «Formar part d’aquest número especial de Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism és un reconeixement a la nostra tasca en la investigació sobre la regulació epigenètica i l’ictus realitzada durant els darrers deu anys per part de les Dres. Cristina Gàllego i Natalia Cullell. La comprensió dels mecanismes epigenètics ens acosta a tractaments més precisos i personalitzats, cosa que pot suposar un canvi significatiu en la prevenció i recuperació de l’ictus. El nostre objectiu és continuar avançant en aquesta línia i traslladar aquests coneixements a la pràctica clínica».
La invitació a participar en aquest número especial és un reconeixement al lideratge de l’IR Sant Pau en el camp de la genètica i l’epigenètica de l’ictus. Els investigadors del centre continuen treballant per millorar la comprensió dels mecanismes moleculars subjacents a aquesta malaltia i avançar en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques.
Gallego-Fabrega C, Cullell N, Fernández-Cadenas I. How epigenetics impacts stroke risk and outcomes through DNA methylation: A systematic review. J Cereb Blood Flow Metab 2025:271678X251322032. https://doi.org/10.1177/0271678X251322032