ACTUALITAT

NOTICIES

20/11/2024

L’alta muntanya i la investigació s’uneixen per fer front a la trombosi

Quina relació pot haver-hi entre la trombosi, una greu malaltia que causa una mort cada minut a Europa, i l’alta muntanya? Doncs molta més de la que ens podríem imaginar. A grans altituds, les condicions ambientals, com la hipòxia i l’esforç físic extrem, poden desencadenar respostes fisiològiques que augmenten el risc de formació de coàguls sanguinis, una situació similar a la que experimenten les persones afectades per la trombosi. Aquesta connexió no només ofereix una oportunitat per conscienciar sobre la malaltia, sinó també per establir paral·lelismes entre els desafiaments d’escalar muntanyes i els reptes d’enfrontar una afecció complexa i sovint mortal.

En el llibre solidari La vida corre per les teves venes, l’elit de l’himalaisme mundial ha unit esforços amb l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i l’associació Activa’TT per conscienciar sobre la importància d’aquesta malaltia i recaptar fons per a la seva investigació a l’IR Sant Pau. Un projecte pioner que uneix la majestuositat de l’alpinisme amb el repte científic de combatre la trombosi, una malaltia que cada any es la causa de 10 milions de morts a tot el món.

Aquesta iniciativa, liderada pel Dr. José Manuel Soria, cap del grup de Genòmica de les Malalties Complexes de l’IR Sant Pau, i el periodista Jordi Viader, reuneix les experiències de catorze reconeguts alpinistes que han conquerit alguns dels cims més alts del món. En el llibre, cadascun relata no només la seva lluita contra les adversitats de l’alta muntanya, sinó també com aquestes vivències s’assemblen a la resiliència necessària per superar malalties greus com la trombosi.

El Recinte Modernista de Sant Pau va ser l’escenari en el qual es va presentar aquest llibre, on juntament amb el Dr. Soria i Jordi Viader, també van estar presents deu dels catorze alpinistes que van participar: Núria Balagué, Javier Camacho, Rosa Fernández, Ferran Latorre, Jesús Morales, Juanito Oiarzabal, Jordi Pons, Lina Quesada, Ester Sabadell i Carlos Soria.

A més, Núria Balagué, Juanito Oiarzabal i Lina Quesada van compartir les seves experiències personals amb la trombosi, una malaltia que tots tres van patir precisament a l’alta muntanya. “Jo sempre m’havia adaptat molt bé a l’altura, fins que vaig tenir una primera embòlia pulmonar que em va portar fins a l’hospital de Katmandú”, va explicar Oiarzabal, que va afegir que va ser allà on li van detectar un parell de petits trombes. “En la meva primera ascensió a un vuitmil vaig cometre molts errors, i això em va obligar a assumir molts esforços”, va comentar Lina Quesada. Arran d’aquests esforços extrems, va desenvolupar una crisi hemorroidal que li va ocasionar un trombe. “Quan anava a la muntanya, no sabia gaire bé què posar a la farmaciola, i gràcies a aquest llibre he après molt sobre la trombosi”, va afegir Núria Balagué.

La trombosi i l’alta muntanya

El vincle entre la trombosi i l’alpinisme extrem és més fort del que sembla. A alçades elevades, la pressió d’oxigen disminueix, cosa que obliga el cos a adaptar-se. Aquest procés, tot i que necessari per sobreviure, pot augmentar la viscositat de la sang i afavorir la formació de coàguls.

Això reflecteix una situació similar a la que afronten els pacients amb trombosi, on factors com la immobilitat o condicions preexistents generen riscos similars. A més, la lluita personal i física que implica escalar una muntanya es converteix en una metàfora poderosa de la lluita que afronten els pacients i els investigadors per superar una malaltia com la trombosi.

Així com els alpinistes necessiten entrenament, preparació i equip adequat per assolir el cim, els metges i investigadors depenen d’eines innovadores i recursos per avançar en la comprensió i tractament d’aquesta malaltia. “Cada ascensió és una prova de resistència física i mental. Aquesta mateixa fortalesa és la que hem de tenir per superar una afecció tan complexa com la trombosi”, ha afirmat el Dr. Soria durant la presentació.

Què és la trombosi i per què és important parlar-ne?

La Malaltia Tromboembòlica Venosa (TEV per les seves sigles) i que coneixem popularment com trombosi, es produeix quan un coàgul de sang obstrueix totalment o parcialment un vas sanguini, impedint el flux normal de la sang. Aquesta malaltia és una de les principals causes d’esdeveniments greus com les embòlies pulmonars, els infarts de miocardi i els accidents cerebrovasculars. A més suposa la primera causa de mort en pacients oncològics.

Els factors de risc de la trombosi inclouen antecedents familiars, immobilització prolongada, cirurgies recents, algunes malalties cròniques i estils de vida sedentaris. Tanmateix, aquesta condició es pot preveure en molts casos amb coneixement i acció adequada. “La manca d’informació sobre la trombosi fa que moltes persones no siguin conscients del seu risc fins que ja és massa tard. Aquest projecte vol canviar això, portant la conscienciació més enllà dels cercles mèdics i arribant a tota la societat”, ha destacat el Dr. Soria.

El projecte solidari darrere del llibre

La vida corre per les teves venes no és només un llibre; és una crida a l’acció. El seu objectiu és recaptar fons per a la investigació de la trombosi a l’IR Sant Pau, una institució líder en innovació científica. Cada exemplar venut contribuirà directament a finançar projectes que busquen desenvolupar noves eines de diagnòstic i tractament.

El llibre es pot comprar aquí.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació