ACTUALITAT

NOTICIES

15/11/2024

L’adherència a la dieta mediterrània, clau per a la prevenció de malalties cardiovasculars greus

Segons un nou estudi realitzat en la cohort de les persones participants en el projecte El Bus de la Salut (ILERVAS), l’adherència a la dieta mediterrània podria tenir un paper fonamental en la prevenció de la malaltia ateroscleròtica subclínica, una afecció que es desenvolupa de manera silenciosa abans de provocar malalties cardiovasculars greus. La recerca, liderada per personal investigador dels dos centres CERCA, l’Institut de Recerca Sant Pau i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), s’ha publicat a la revista Nutrients.

L’estudi, que va incloure 3.097 participants, ha mostrat que una dieta mediterrània saludable, rica en fruits secs, verdures, peix i oli d’oliva, es va associar amb una reducció significativa de les plaques ateroscleròtiques a les artèries. En concret, els investigadors van observar una disminució del 3 % en el nombre de territoris afectats per plaques en aquells participants amb una major adherència al patró alimentari mediterrani, mesurat mitjançant l’escala MEDAS (Mediterranean Diet Adherence Screener).

“Vam dissenyar un índex d’estil de vida saludable basat en la dieta mediterrània i l’exercici físic per avaluar la seva relació amb la progressió de les plaques arterioscleròtiques. Tot i que el score total no va mostrar associació amb la progressió, en analitzar els components per separat vam trobar que l’exercici no oferia una protecció significativa, mentre que l’adherència a la dieta mediterrània sí que es relacionava amb una menor progressió de les plaques arterioscleròtiques” ha explicar Marina Rojo, investigadora del grup d’Endocrinologia, Diabetis i Nutrició del IR-Sant Pau.

“Aquesta recerca subratlla els beneficis de la dieta mediterrània en la salut cardiovascular, demostrant que no només ajuda a prevenir malalties, sinó que pot reduir la progressió de l’aterosclerosi, un dels principals factors de risc per a les malalties del cor”, ha explicat el professor de la Universitat de Lleida i investigador del grup de recerca translacional vascular i renal de l’IRBLleida, Marcelino Bermúdez. “Aquests resultats posen de manifest que promoure l’adherència a la dieta mediterrània, a més de la gestió dels factors de risc tradicionals com la hipertensió i el tabaquisme, podria ser una intervenció eficaç per a la salut pública per prevenir l’aterosclerosi i reduir la càrrega de les malalties cardiovasculars a la societat” ha afegit l’investigador.

Tot i que l’activitat física no va mostrar una associació significativa amb la progressió de la malaltia ateroscleròtica en aquest estudi, els resultats obtinguts suggereixen que la dieta mediterrània podria jugar un paper més destacat en la protecció contra l’aterosclerosi. Aquesta troballa reforça la importància d’una alimentació saludable com a part fonamental d’una estratègia global per a la prevenció cardiovascular.

L’estudi també ha identificat altres factors de risc per al futur desenvolupament de plaques de greix a les artèries, com l’edat avançada, la hipertensió, el tabaquisme i la dislipèmia. A més, els investigadors van trobar que el sexe femení podria tenir un efecte protector en la progressió de la malaltia.

Aquesta investigació ha estat finançada pel CIBER-Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa-(CB15/00071) de l’Instituto de Salud Carlos III, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2021–2024 de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Estatal d’Investigació, la Unió Europea “NextGeneration EU”, l’Agència per a la Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca, la Diputació de Lleida, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional “Una manera de fer Europa”; el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en l’àrea temàtica d’Enginyeria Biomèdica, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) i el Programa CERCA/Generalitat de Catalunya.

Article de referència:  Rojo-López MI, Bermúdez-López M, Castro E, Farràs C, Torres G, Pamplona R, Lecube A, Valdivieso JM, Fernández E, Julve J, et al. Mediterranean Diet Is a Predictor of Progression of Subclinical Atherosclerosis in a Mediterranean Population: The ILERVAS Prospective Cohort Study. Nutrients. 2024; 16(21):3607. https://doi.org/10.3390/nu16213607

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació