ACTUALITAT

NOTICIES

01/03/2024

La vigilància amb ressonància magnètica redueix la mortalitat en dones amb risc alt de càncer de mama BRCA1 com a alternativa a la mastectomia preventiva

El seguiment per ressonància magnètica en dones amb mutacions en els gens BRCA1 que tenen un alt risc de patir càncer de mama al llarg de la seva vida, redueix de forma significativa la mortalitat sense necessitat de fer una mastectomia preventiva, segons els resultats d’un estudi internacional en què han participat investigadors del grup d’Oncologia Clínica de l’Institut de Recerca Sant Pau, liderats per la Dra. Teresa Ramón y Cajal.

L’estudi, que es publica avui a la revista JAMA Oncology, analitza dades de dones amb variants patogèniques dels gens BRCA1 o BRCA2 i demostra que aquelles amb variacions de seqüència BRCA1 sotmeses a seguiment per ressonància magnètica tenen una taxa de mortalitat per càncer de mama notablement inferior. Aquests resultats posen en relleu la importància de les estratègies de detecció precoç, especialment en dones amb un alt risc genètic, i obren la porta a la necessitat d’avaluar l’impacte d’aquest tipus de vigilància en dones amb variacions del gen BRCA2.

La recerca s’inclou dades de pacients de 59 centres diferents d’11 països, entre els quals destaca Sant Pau com a únic centre de tot l’Estat. Es van incloure 2.488 dones amb una edat mitjana d’entrada de 41,2 anys. D’aquestes, 1.756 (el 70,6%) van fer almenys una prova de ressonància magnètica com a part del programa de vigilància, mentre que 732 (el 29,4%) no van fer-se cap prova de ressonància magnètica. Després d’un seguiment mitjà de 9,2 anys, 344 dones (el 13,8%) van desenvolupar càncer de mama, i 35 (l’1,4%) van morir a causa d’aquesta malaltia.

“Aquests resultats són importants perquè aquestes dones tenen un risc molt elevat de desenvolupar càncer de mama. Des de Sant Pau hem seguit, durant més d’una dècada, a quasi 200 pacients i hem pogut comprovar que la vigilància amb ressonància magnètica realment redueix la seva mortalitat perquè detectem els tumors en fases molt inicials, quan els tractaments són molt efectius”, explica la Dra. Ramón y Cajal.

Aquesta experta afegeix que, “l’alternativa en aquestes dones d’alt risc genètic és fer una doble mastectomia radical com a mesura de prevenció. Es tracta d’una tècnica molt invasiva i cal recordar que parlem de persones sense cap malaltia”.

Article de referència

  • Jan Lubinski, MD, PhD; Joanne Kotsopoulos, PhD; Pal Moller, MD; Tuya Pal, MD; Andrea Eisen, MD; Larissa Peck, MSc; Beth Y. Karlan, MD; Amber Aeilts, MSc; Charis Eng, MD, PhD; Louise Bordeleau, MD; William D. Foulkes, MBBS, PhD; Nadine Tung, MD; Fergus J. Couch, PhD; Robert Fruscio, MD; Teresa Ramon y Cajal,MD; Christian F. Singer, MD, MPH; Susan L. Neuhausen, PhD; Dana Zakalik, MD; Cezary Cybulski, MD, PhD; Jacek Gronwald, MD, PhD; Tomasz Huzarski, MD; Klaudia Stempa, MD, PhD; Jeffrey Dungan, MD; Carey Cullinane, MD; Olufunmilayo I. Olopade, MD; Kelly Metcalfe, PhD; Ping Sun, PhD; Steven A. Narod, MD; for the Hereditary Breast Cancer Clinical Study Group. MRI Surveillance and Breast Cancer Mortality in Women With BRCA1 and BRCA2 Sequence Variations. JAMA Oncol. doi:10.1001/jamaoncol.2023.6944

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació