ACTUALITAT

NOTICIES

21/08/2023

La Prof. Lina Badimon dictarà una de les conferències més destacades i prestigioses del congrés de l’ESC

La Prof. Lina Badimon, directora de l’Àrea de Recerca de Malalties Cardiovasculars i del grup de recerca Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques a l’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, ha estat convidada a donar l'”ESC William Harvey Lecture on Basic Science”, una de les xerrades més destacades i prestigioses del congrés de la Societat Europea de Cardiologia (ESC Congress 2023) que es durà a terme a Amsterdam (Països Baixos) entre el 25 i 28 d’agost.

La xerrada, que a més donarà lloc a la publicació d’un article a la Revista ESC-News, del Congrés, es titula “Factor tissular en el continuum de la progressió de la malaltia cardiovascular: efectes més enllà de la trombosi”.

Durant la seva prominent trajectòria professional, la Prof. Badimon ha realitzat avenços significatius en la comprensió de la complexitat de l’aterosclerosi i en la identificació d’estratègies innovadores i revolucionàries.

El seu interès en la investigació cardiovascular s’ha centrat en l’important paper que exerceix de l’ateroesclerosi a la majoria de malalties cardiovasculars, que constitueixen la principal causa de mort a tot el món.

Després de completar estudis de postgrau a Espanya, la Prof. Badimon va passar 15 anys als Estats Units duent a terme diversos estudis sobre l’ateroesclerosi i les lesions miocardíaques resultants dels episodis isquèmics, en institucions tan prestigioses com la Clínica Maig, el Mount Sinai Medical Center i l’Escola de Medicina de Harvard. En tornar a Espanya, a mitjan dècada de 1990, va continuar explorant el procés de cardioprotecció en el context de l’infart de miocardi.

A la seva xerrada, la Prof. Badimon discutirà un projecte que va començar a desenvolupar als Estats Units: el paper del factor tissular en la progressió de les malalties cardiovasculars. Aquesta investigació representa un clar exemple de com la ciència bàsica pot ser útil per comprendre un problema clínic i trobar solucions que es tradueixin en una millora del pronòstic i la qualitat de vida dels pacients.

El factor tissular és un component clau dels esdeveniments trombòtics que, juntament amb l’ateroesclerosi avançada, són factors que condueixen a l’infart de miocardi. Gràcies a l’ús de tecnologies moleculars avançades i el finançament del Ministeri de Salut d’Espanya, el grup de la Prof. Badimon a l’IIB Sant Pau ha aconseguit produir un model triple mutant del factor tissular que no té activitat trombòtica, però conserva la seva capacitat angiogènica . Aquesta proteïna modificada s’està utilitzant per comprendre millor els efectes de l’infart al miocardi així com per explorar el seu potencial terapèutic en la regeneració de la microvasculatura, la promoció de la reperfusió tissular i la prevenció de danys.

Panorama de futur

La Prof. Badimon parlarà sobre la importància de la innovació en el desenvolupament de nous fàrmacs per a la prevenció i el tractament de malalties cardiovasculars. En un camp on la cardioprotecció és una necessitat mèdica fonamental no satisfeta, la seva investigació promet avenços significatius. Després de diversos estudis amb èxit en cultius cel·lulars i models animals petits, entre els seus propers objectius pretén demostrar l’eficàcia preclínica en un model porcí. “Sent realistes sobre els terminis de patents i finançament, s’espera que les troballes de la investigació es tradueixin en assaigs clínics en els anys vinents”, comenta la Prof. Badimon.

Pel que fa al futur de la investigació en el camp cardiovascular, la Prof. Badimon posa en relleu la importància de la reutilització de medicaments existents i l’ús de noves tecnologies en l’àmbit molecular i imatge per avançar en la comprensió de les malalties cardíaques, identificar pacients que requereixin intervenció primerenca i desenvolupar estratègies preventives efectives. La recerca en biomarcadors de xoc cardiogènic i en la fisiopatologia i biomarcadors d’hipercolesterolèmia familiar també són temes de l’interès del grup de la Prof. Badimon a l’IIB Sant Pau.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació