ACTUALITAT

NOTICIES

31/10/2023

La fibril·lació auricular indueix canvis tant funcionals com estructurals al cor

Un estudi publicat a la revista Nature Communications, liderat pel Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) i en què han participat investigadors del Grup de Bioquímica Cardiovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau i del Servei de Bioquímica del mateix hospital, ha revelat informació essencial sobre la fibril·lació auricular i el seu impacte en el funcionament del cor.

La investigació, realitzada en models porcins, va mostrar que durant la progressió de la fibril·lació auricular hi ha una desconnexió entre l’activitat elèctrica i mecànica a l’atri del cor. A més, s’observen canvis a les cèl·lules cardíaques i un augment a la fibrosi auricular, el que suggereix que aquest tipus d’arrítmia condueix a una remodelació profunda del teixit cardíac. També es va trobar que la dissociació electromecànica és un indicador primerenc de la remodelació auricular a la fibril·lació auricular, el que podria ser crucial per al pronòstic clínic.

Un dels autors del treball, el Dr. Álvaro García Osuna, facultatiu del Servei de Bioquímica i investigador del Grup de Bioquímica Cardiovascular, explica que “a la part clínica de l’estudi nosaltres mesurem la troponina cardíaca, que és el biomarcador que utilitza normalment per al maneig dels pacients amb sospita de síndrome coronària aguda. Podem demostrar que hi ha una relació entre l’evolució de la fibril·lació auricular i l’augment de la concentració de troponina cardíaca”.

Un altre dels investigadors del treball és el Dr. Jordi Ordoñez-Llanos, del Servei de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau, que va deixar un paper destacat per demostrar que la fibril·lació auricular provoca danys a les cèl·lules miocardíaques en models animals. “Aquest treball és un exemple de la necessària col·laboració entre la investigació experimental i clínica”, destaquen aquests experts.

Article de referencia

Enríquez-Vázquez, D., Quintanilla, J.G., García-Escolano, A. et al. L’avaluació electromecànica no invasiva durant la fibril·lació auricular identifica alteracions subjacents de la miopatia auricular amb valor pronòstic precoç. Nat Commun 14, 4613 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-40196-y

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació