ACTUALITAT

NOTICIES

03/07/2023

La Dra. Gemma Vilahur, nomenada presidenta de la Societat Europea per la Recerca Clínica

La Dra. Gemma Vilahur, del grup de Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau ha estat nomenada presidenta de la European Society for Clinical Investigation (ESCI) durant el congrés anual d’aquesta societat científica, que s’ha celebrat a Praga, República Checa.

L’ESCI, que estarà presidida els pròxims 4 anys per la Dra. Vilahur, és una de les societats científiques més antigues d’Europa, fundada l’any 1967, i entre els seus principals objectius destaca la promoció de la millora de la salut humana mitjançant la recerca transversal en tots els camps de la medicina.

La Dra. Vilahur té una consolidada experiència en malaltia cardiovascular, des de l’aterosclerosi i els seus factors de risc fins a la trombosi i l’infart de miocardi, així com en la identificació de noves dianes i estratègies terapèutiques per prevenir i tractar l’infart de cor. És autora de 288 articles en l’àrea cardiovascular (180 articles PubMed) que inclouen manuscrits originals, revisions i articles de posicionament/consens i ha contribuït en 34 capítols de llibres. És i ha estat investigadora i col·laboradora de més de 50 projectes de recerca tant Nacionals com Europeus i ha rebut múltiples premis i ajuts científics. És l’anterior presidenta (2020-2022) del Grup de Treball de Trombosis de la Societat Europea de Cardiologia

La importància de la recerca transversal

La recerca en medicina avança de forma molt important i la informació que es genera en les diferents àrees és, a vegades, molt ample. Als congressos i revistes científiques és habitual que es comparteixi aquest coneixement entre experts i professionals interessats en una determinada àrea. Però cada cop és més evident que el cos està molt interconnectat i hi ha una comunicació bidireccional entre diferents òrgans (cervell-cor, microbiota-cervell, etc) i que les troballes que es fan en una malaltia o en un òrgan en concret poden ser molt útils per la recerca d’un altre camp que pot semblar molt allunyat (resposta inflamatòria, angiogènesis, metabolisme, activitat mitocondrial, envelliment..). Per això és fonamental que la recerca tingui una visió ampla i més integrada de la patologia humana. Així ho explica la Dra. Vilahur, qui detalla que l’ESCI neix precisament amb aquesta motivació.

“Uneix a científics de moltes branques del coneixement els quals, cadascun a través de diferents simposis i grups de treball, es reuneixen i presenten i discuteixen les diferents troballes que hi ha hagut en l’àmbit científic i clínic amb un caire holístic i multidisciplinar”.

La nova presidenta posa en valor que la transversalitat d’aquesta societat científica “és allò que fa que sigui realment especial i que ens permeti buscar complementarietats i fomentar que s’exerceixin col·laboracions multidisciplinàries, a diferència de les altres societats que estan més centrades en una  especialitat”, en paraules de la Dra. Vilahur.

Entre els seus objectius pels 4 anys vinents al davant de l’ESCI, aquesta experta de l’IIB Sant Pau destaca, entre d’altres,  fer-la créixer per poder fomentar el treball interdisciplinari a la recerca cada cop més. També s’ha proposat incrementar el nombre de  beques i ajuts que la societat ofereix tant per a la recerca com per a divulgació.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació