Un estudi realitzat per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha revelat que una major quantitat de cèl·lules T en els focus limfocítics s’associa amb un risc augmentat de brots greus de la síndrome de Sjögren. El treball s’ha publicat a la revista Frontiers in Immunology.
La síndrome de Sjögren és una malaltia autoimmunitària poc freqüent que afecta principalment les glàndules salivals i lacrimals. Aquest estudi analitza dades de 78 pacients durant un període de seguiment de 3 anys. En concret, es va estudiar la composició de focus limfocítics en biòpsies de glàndules salivals menors i la seva relació amb brots greus de la malaltia i la seva severitat.
Els resultats van indicar que una major quantitat de cèl·lules T en els focus limfocítics estava associada amb un risc augmentat de brots greus de la malaltia. A més, es va observar que millores en l’Índex d’activitat de la malaltia de la síndrome de Sjögren estaven relacionades amb un recompte més alt de limfòcits totals i de cèl·lules T i B en la composició limfoide dels focus. Aquestes troballes subratllen la importància de la composició dels focus limfocítics en les biòpsies de glàndules salivals menors com a indicador pronòstic per a brots greus de la malaltia en pacients amb síndrome de Sjögren.
La Dra. Laura Martínez, del grup de Malalties inflamatòries i la Dra. Hye Sang Park, del grup de Dany multiorgànic i reumatologia de l’IR Sant Pau expliquen que, tot i que la síndrome de Sjögren afecta principalment les glàndules salivals i lacrimals, “també pot tenir implicacions greus en altres òrgans, com el sistema nerviós”.
Aquest estudi no només té com a objectiu millorar el diagnòstic de la malaltia, “també ajudar a identificar indicadors pronòstics que ens permetin predir brots greus en els pacients”.
Tot i que la tècnica és relativament poc invasiva, ofereix una gran quantitat d’informació que podria ser crucial per al maneig clínic dels pacients amb síndrome de Sjögren, molts dels quals poden estar infradiagnosticats.
“En definitiva, la nostra investigació no només contribueix a un millor diagnòstic, sinó que també obre la porta a noves estratègies terapèutiques i a una millor comprensió dels mecanismes subjacents de la malaltia.”
Park H-S, Martínez-Martínez L, Magallares López B, Castellví I, Moya P, Codes-Mendez H, Hernandez Sosa N, Diaz-Torne C, Laiz A, Sainz L, Tandaipan JL, Mariscal A, Franco-Leyva T, Casademont J, Juarez C and Corominas H (2024) Prognostic significance of lymphocytic foci composition in minor salivary gland biopsies for severe disease flare and severity in Sjögren’s syndrome: a 3-year follow-up cohort study. Front. Immunol. 15:1332924. doi: 10.3389/fimmu.2024.1332924