ACTUALITAT

NOTICIES

20/10/2022

Identifiquen un biomarcador en pacients de càncer de cap i coll que pot evitar cirurgies molt agressives

Una troballa que ha fet possible el Grup de Càncers d’ORL de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el Servei d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial del mateix hospital i el Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII (ambdós de Tarragona), en col·laboració amb altres institucions representa un avenç molt significatiu en l’abordatge d’aquest tipus de càncer, que és el sisè amb més incidència a tot el món.

Fins fa un temps, el tabac i l’alcohol eren els factors de risc principals, amb la qual cosa el perfil majoritari de persones que el desenvolupaven coincidia també amb el del col·lectiu on aquestes substàncies registren un major consum: homes d’entre els 50 i els 70 anys. Els últims anys, però, el perfil de pacients ha canviat substancialment, ja que l’augment del nombre de casos de persones joves amb infecció pel virus papil·loma humà ha desencadenat un increment d’aquest tipus de càncers entre aquest col·lectiu (el contagi d’aquest virus, a conseqüència de la pràctica del sexe oral sense protecció, entre d’altres motius, és un altre factor de risc de la malaltia).

Ara, gràcies a aquest estudi, que ha permès identificar un biomarcador relacionat amb el metabolisme del sucre (que juga un paper clau en l’evolució d’un càncer), se’n podrà realitzar un pronòstic molt més acurat i personalitzat.

Un pas cap a la medicina personalitzada del càncer

Aquest avenç permetrà personalitzar els tractaments, evitant d’aquesta forma que els pacients hagin de sotmetre’s innecessàriament a la cirurgia requerida per a aquest tipus de tumors. Aquesta troballa és clau ja que aquestes operacions comporten una enorme despesa pel sistema sanitari i, a més a més, tenen moltes repercussions físiques i estètiques per als pacients.

Una de les conseqüències d’aquests tipus d’operacions és que, en alguns casos, a aquestes persones els poden quedar orificis al coll o part de la gola o la llengua els ha de ser extirpada, per exemple.

Amb aquests resultats s’obre la porta per buscar aquest metabòlit a les biòpsies i a la sang i, segons el resultat que s’obtingui es podrà saber si un tumor serà més o menys agressiu. En funció d’això, es podran personalitzar els tractaments oferint a cada persona la teràpia que més li convé segons el grau d’evolució i pronòstic del seu càncer.

Aquesta investigació també ha estat possible gràcies a l’Hospital Verge de la Cinta, de Tortosa, i a la Universitat Rovira i Virgili (URV), entre d’altres institucions.

Article de referència

Silvia Bagué, Xavier León, Ximena Terra, Marylène Lejeune, Mercedes Camacho, Francesc-Xavier Avilés-Jurado. Prognostic capacity of the transcriptional expression of lactate dehydrogenase A in patients with head and neck squamous cell carcinoma. Head Neck 2022;44(11):2505-2512. doi: 10.1002/hed.27161.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació