Exheus, una spin-off de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el CREB de la UPC, ha creat una tecnologia que permet optimitzar el rendiment físic i la salut amb l’anàlisi d’una mostra de sang. D’aquesta manera, l’empresa analitza l’expressió dels gens mitjançant intel·ligència artificial per obtenir un informe de recomanacions personalitzat sobre elements com la nutrició o pautes de vida saludable que contribueixen a millorar el benestar personal i prevenir problemes de salut.
Exheus ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com per exemple cobrir despeses de personal, invertir en material i equipaments, llogar espais, elaborar estratègies de comercialització i comunicació així com rebre l’assessoria d’un mentor acreditat per ACCIÓ.
Aquesta startup desenvolupa una solució que és capaç de seqüenciar l’àcid ribonucleic (ARN) a partir d’una petita mostra de sang. Això permet associar l’expressió dels gens en més de 320 vies metabòliques que actuen com a biomarcadors dels paràmetres del cos de l’individu. D’aquesta manera, la tecnologia creada per Exheus és capaç d’analitzar totes aquelles variacions que estan fora de la normalitat per millorar i prevenir problemes de salut.
Segons la CEO i cofundadora d’Exheus, Teresa Tarragó, “oferim l’informe de salut més avançat del món amb tots els gens que s’estan expressant en una mostra de sang. És una foto del que passa al teu cos en un moment determinat”. Per l’emprenedora, l’informe personalitzat que emet Exheus “fa una sèrie de recomanacions específiques per millorar la salut, segons els indicadors que surten alterats, que permet experimentar millores en només dos o tres mesos”.
Un dels primers objectius de la tecnologia desenvolupada per Exheus és millorar la recuperació de lesions esportives en àmbits d’alt rendiment i reduir-ne el seu nombre. Fins ara, la startup ha validat la tecnologia en diferents disciplines esportives i ja l’està desenvolupant en fases pilot amb alguns dels principals clubs i centres esportius europeus.
En paral·lel a la seva aplicació en esportistes d’alt rendiment, Exheus també ofereix una versió enfocada a persones interessades a millorar la seva nutrició i benestar. En aquest cas, a banda de l’informe personalitzat, la startup també proposa assessorament expert per desenvolupar les pautes de vida saludables i descomptes per a la realització de nous informes que permetin comprovar les millores experimentades.
“Projectes com el d’Exheus posen de manifest la importància de la intel·ligència artificial en l’ecosistema de la salut”, ressalta Alexandre Perera, director del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC.
Al seu torn, el Dr. Jordi Surrallés, director de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, destaca la importància “que la recerca en salut no només generi coneixement i proposi solucions per a la ciutadania i els pacients, sinó que també es tradueixi en valor econòmic i empresarial”. Pel Dr. Surrallés, “és un indicador que les coses avancen en bona direcció i Exheus n’és un bon exemple”.
Exheus va néixer el juny de 2020, enmig de la pandèmia de la COVID-19, com una spin-off de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i el CREB de la UPC. Actualment ja compta amb vuit treballadors i és present al Pier01 de Barcelona i a les instal·lacions del Tecnocampus de Mataró.