La Plataforma de Cultius Cel·lulars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, coordinada per l’Estefania Segalés és un servei que ofereix diferents instal·lacions en les quals es pot treballar tant amb cultius primaris obtinguts de teixits humans i d’animals d’experimentació, com amb línies cel·lulars contínues i Organismes Modificats Genèticament (OMG) de nivells I i II.
Els usuaris disposen de l’equipament adequat i bàsic necessari per aconseguir i mantenir els cultius cel·lulars: 25 cabines de flux laminar i de seguretat biològica, 28 incubadors de CO2, estufes, centrífugues, banys d’aigua, microscopis invertits, balances, trampes de buit, comptadors cel·lulars, neveres, congeladors (-20 i –80°C), forns d’hibridació i autoclaus.
Com a usuària d’aquesta plataforma, la Dra. Alba Tristán Noguero, investigadora postdoctoral al Grup de Fisiopatologia Molecular de la Sinapsi a l’IIB Sant Pau, explica que la fan servir principalment per mantenir cultius primaris de neurones de ratolí i neurones humanes en co-cultiu amb astròcits murins.
“La infraestructura del Servei de Cultius Cel·lulars ens ha ajudat en el projecte del laboratori de Fisiologia Molecular de la Sinapsi permetent l’estudi de l’encefalopatia epilèptica del desenvolupament SYNGAP1. Amb l’establiment i manteniment d’aquests cultius humans i murins hem pogut entendre millor la fisiopatologia de la malaltia i testar diferents tractaments”.
El que més valora la Dra. Tristán de la Plataforma de Cultius Cel·lulars és “la perfecta organització i gestió, així com la disponibilitat per resoldre dubtes i adaptar-se a les necessitats dels usuaris”.
Per la seva banda, el David Santos, investigador del grup de Fisiopatologia de les malalties caracteritzades per alteracions lipídiques, explica que passa almenys una tercera part de la seva jornada laboral en la Plataforma de Cultius Cel·lulars. “La major part del treball experimental que faig depèn dels cultius cel·lulars, des d’estudis de metabolisme cel·lular fins a la injecció de cèl·lules escumoses marcades amb isòtops a models animals d’experimentació”.
Para ell resulta un servei imprescindible, “sense aquesta plataforma em seria impossible dur a terme aquests experiments. D’altra banda, disposar d’aquesta plataforma m’ha permès dur a terme col·laboracions importants amb altres grups de recerca, tant en l’àmbit nacional com internacional”.
Aquest investigador destaca que la fiabilitat és un dels aspectes que més valora d’aquesta plataforma. “Saber que deixo els meus cultius en una zona segura, en la qual es compleix la normativa, tant per protegir l’usuari com les cèl·lules, en termes de control de contaminacions, supervisió i manteniment d’equips, administració d’EPIs, entre d’altres, em genera una tranquil·litat a l’hora de fer els meus experiments i de validar els resultats que n’obtinc”.