ACTUALITAT

NOTICIES

18/12/2019

Creen ‘cossos d’inclusió’ artificials per a l’alliberament controlat de medicaments

Investigadors de Sant Pau, del CIBER (CIBER-BBN) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (IBB-UAB) han desenvolupat un nou tipus de biomaterial proteic que permet un alliberament continuat en el temps de proteïnes terapèutiques quan s’administra de forma subcutània en animals de laboratori.

La medicina de precisió està prenent un gran protagonisme en els nostres dies, aconseguint teràpies personalitzades més eficaces per a cada pacient i desenvolupaments farmacològics innovadors. En el camp de l’oncologia, per exemple, s’estan desenvolupant diferents aproximacions orientades a l’alliberament dirigit i controlat dels medicaments disminuint la seva toxicitat en l’organisme.

“Aquestes estructures, de pocs micròmetres de diàmetre, contenen proteïnes funcionals que són alliberades d’una forma semblant a l’alliberament d’hormones humanes en el sistema endocrí” assenyala Antonio Villaverde, investigador del CIBER-BBN / IIB-UAB i un dels coordinadors del treball.

El treball és fruit de la col·laboració científica estable entre el grup d’Antonio Villaverde i el Grup de Recerca d’Oncogènesis i Antitumorals, liderat pel Dr. Ramon Mangues a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i ha comptat amb la participació de l’Institut d’Investigacions Biològiques i Tecnològiques de la Universitat Nacional de Còrdova -CONICET, a Argentina.

El Dr. Mangues, també investigador del CIBER-BBN i coautor de la feina, explica que “el nou biomaterial mimetitza un producte bacterià comú en processos biotecnològics anomenat ‘cossos d’inclusió’, d’interès farmacològic, que en aquesta versió artificial ofereix un ampli ventall de possibilitats terapèutiques en el camp de l’oncologia i en qualsevol altre àmbit clínic que requereixi un alliberament sostingut en el temps “.

Els investigadors han fet servir com a model enzims comuns en biotecnologia i una toxina bacteriana nanoestructurada i dirigida a cèl·lules metastàsiques de càncer colorectal humà, que s’ha assajat en models animals. “D’aquesta manera hem aconseguit generar tant catalitzadors immobilitzats com un nou fàrmac antitumoral d’acció prolongada en el temps” exposen els responsables de la investigació.

Enorme potencial a la clínica
Els grànuls proteics artificials desenvolupats, que prèviament havien estat proposats com a ‘nanopills’ (comprimits de material terapèutic en una escala nanoscòpica), imiten els cossos d’inclusió bacterians i ofereixen un potencial enorme en clínica en el camp de la vacunologia i com a sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs.

Els grànuls proteics artificials desenvolupats, que prèviament havien estat proposats com a ‘nanopills’ (comprimits de material terapèutic en una escala nanoscòpica), imiten els cossos d’inclusió bacterians i ofereixen un potencial enorme en clínica en el camp de la vacunologia i com a sistemes d’alliberament controlat de fàrmacs.

“Hem vist que els cossos d’inclusió naturals, administrats com medicaments, poden generar respostes immunes no desitjades a causa de la contaminació inevitable amb materials bacterians” comenten els investigadors. No obstant això, en el nou treball, el desenvolupament de cossos d’inclusió artificials amb capacitat de secreció “evita molts dels problemes regulatoris associats al potencial desenvolupament de les ‘nanopills’ bacterianes, i ofereix una plataforma transversal per a l’obtenció de components funcionals en cosmètica i en clínica “afegeixen.

Aquest treball apunta als cossos d’inclusió artificials com una nova categoria nova explotable de biomaterials per a aplicacions biotecnològiques, com a resultat de la fabricació simple i la previsió d’aplicacions clíniques.

Article de referència
Julieta M. Sánchez, Hèctor López‐Laguna, Patricia Álamo, Naroa Serna, Alejandro Sánchez‐Chardi, Verónica Nolan, Olivia Cano‐Garrido, Isolda Casanova, Ugutz Unzueta, Esther Vazquez, Ramon Mangues, Antonio Villaverde. Artificial Inclusion Bodies for Clinical Development

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació