L’Hospital de Sant Pau i l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) celebren l’aprovació per part de la Comissió Europea del fàrmac lecanemab (Leqembi), el primer tractament modificador de la malaltia d’Alzheimer autoritzat a la Unió Europea. Aquesta decisió, basada en l’avaluació positiva de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), suposa un avanç històric en la lluita contra l’Alzheimer i una nova etapa d’esperança per a les persones afectades i les seves famílies.
Amb més de 60 milions de casos diagnosticats a tot el món, la malaltia d’Alzheimer és una de les principals causes de discapacitat i dependència entre la població gran. A més de l’impacte clínic, el cost emocional i econòmic per a les famílies és enorme: a Espanya, es calcula una despesa mitjana de 35.000 euros anuals per pacient, i una dedicació setmanal superior a les 70 hores per part dels cuidadors, majoritàriament dones.
L’aprovació del lecanemab representa un punt d’inflexió després de més de vint anys sense novetats terapèutiques rellevants. En pacients en fases inicials, aquest fàrmac ha demostrat capacitat per retardar la progressió de la malaltia en un 27 %, fet que pot traduir-se en una millor preservació de l’autonomia personal, la comunicació i la qualitat de vida durant mesos, o fins i tot anys.
Tot i que no es tracta d’una cura i el tractament pot comportar efectes adversos que cal monitorar, es tracta d’una eina clínica rellevant, perquè obre la porta a una medicina més proactiva i personalitzada. Per primera vegada, les persones diagnosticades i els seus familiars tindran l’oportunitat de valorar, juntament amb els professionals sanitaris, si volen accedir a aquest nou recurs terapèutic.
Des de Sant Pau, com a centre de referència en l’atenció i recerca en demències, ens sumem al comunicat emès pel HUB Alzheimer Barcelona, i reiterem el nostre compromís amb una implementació progressiva, segura i equitativa d’aquest nou tractament dins el sistema públic de salut. Estem plenament disposats a col·laborar amb les autoritats sanitàries i els agents implicats a través de programes pilot i iniciatives d’accés primerenc, que permetin garantir el millor ús possible del fàrmac en benefici dels pacients.
En aquesta línia, també volem expressar el nostre suport al fàrmac Donanemab, que ha mostrat resultats positius en fases inicials i ja ha estat aprovat en diversos països. Animem les autoritats europees a continuar avançant en la seva avaluació per ampliar el ventall d’opcions terapèutiques per a les persones amb Alzheimer.
L’aprovació del lecanemab marca l’inici d’una nova etapa en l’abordatge d’aquesta malaltia, una etapa de progrés, esperança i noves oportunitats. A Sant Pau, continuarem treballant per situar la innovació i l’humanisme al centre de la nostra activitat, amb l’objectiu d’oferir respostes cada vegada més eficaces i personalitzades a les necessitats de les persones amb Alzheimer i les seves famílies.