ACTUALITAT

NOTICIES

10/02/2025

Més de 2.500 persones celebren amb la Mariona i Sant Pau la Festa de la Dona i la Nena a la Ciència

En el marc de la celebració del Dia Mundial de la Dona i la Nena a la Ciència, el diumenge 9 de febrer més de 2.500 persones van gaudir de la Festa de la Dona i la Nena a la Ciència, una jornada organitzada per l’Institut de Recerca Sant Pau per apropar la ciència a tothom i fomentar vocacions científiques entre nenes i joves. L’Àrea Panoràmica del Parc d’Atraccions Tibidabo es va convertir en un gran laboratori a l’aire lliure, on investigadors i investigadores van compartir la seva passió amb el públic a través d’experiments, tallers i activitats interactives.

Una jornada plena d’experiments i ciència

Amb més de 20 tallers i activitats educatives en les quals van participar més de 60 persones, entre professionals i voluntaris de Sant Pau, les famílies van poder gaudir d’una jornada única, combinant aprenentatge i diversió.

  • Experiments científics en acció: des de l’extracció d’ADN de fruites fins a la visualització de cèl·lules i teixits al microscopi, els més petits han pogut veure la ciència de prop.
  • Models 3D del cos humà: representacions tridimensionals d’òrgans han ajudat a comprendre millor el seu funcionament.
  • Hàbits saludables en moviment: circuits d’habilitats físiques, proves de reflexos i tallers de nutrició han fet que l’activitat física i l’alimentació equilibrada fossin protagonistes.
  • Xerrades sobre salut mental i salut sexual: pensades per a joves, aquestes sessions han ofert eines pràctiques per cuidar el benestar emocional i físic.
  • Trobades amb investigadores: professionals de Sant Pau han compartit les seves experiències i han inspirat moltes nenes a imaginar-se un futur en la ciència.

El Dr. Jordi Surrallés, director de l’IR Sant Pau, va destacar la importància d’aquest tipus d’iniciatives: «Des de l’IR Sant Pau celebrem aquesta jornada com una oportunitat per reconèixer i impulsar el talent femení en tots els àmbits de la recerca, convençuts que la pluralitat de perspectives enriqueix la ciència i impulsa la innovació.»

També va subratllar la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats per a totes les investigadores. «És fonamental fomentar la participació activa de les nenes i joves en projectes científics i assegurar un entorn inclusiu i divers que afavoreixi avenços significatius en la salut de la societat.»

El projecte de Mariona

El projecte de “Mariona investigadora” és una iniciativa educativa i de divulgació desenvolupada per l’IR Sant Pau. La Mariona és un personatge que simbolitza una nena de vuit anys apassionada per la ciència i la medicina, el propòsit de la qual és inspirar nenes, nens i joves a explorar el món de la recerca científica. És a aquesta edat, els vuit anys, quan les nenes solen perdre l’interès a la ciència, tant pels estereotips que encara persisteixen com per la falta de referents, cosa que aquest projecte busca pal·liar.

El projecte també posa en relleu el rol de les dones en la ciència, destacant exemples reals d’investigadores que comparteixen la seva experiència professional i personal amb la finalitat de promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.

Ciència amb perspectiva de gènere

A l’IR Sant Pau s’impulsa constantment un diàleg amb la societat, alineat amb el seu pla de RRI i amb els seus objectius d’Educació Científica i Participació Ciutadana. Com a centre CERCA i com a una Unitat de Cultura Científica i de la Innovació acreditada per la FECYT, el seu compromís per apropar la recerca a la societat és ferm. Com a únic institut de recerca català amb un programa de recerca transversal en gènere, l’IR Sant Pau és portaveu dels darrers avenços científics i posa de manifest la importància de la recerca amb perspectiva de gènere i del rol femení en la recerca i el futur de la ciència en femení.

Per la seva banda, el Parc d’atraccions Tibidabo, conegut per la seva dedicació a projectes educatius i solidaris, col·labora amb diverses entitats per donar visibilitat a missions de gran impacte social. En aquest context, el parc és un espai idoni per a donar a conèixer la tasca de l’IR entre les famílies.

En la celebració d’aquesta Festa de la Dona i la Nena a la Ciència també han participat diverses empreses. Així, Casio, a través el seu projecte Women Do Science, ha creat calculadores il·lustrades amb la Mariona que es van repartir entre els nens i nenes que portaven les polseres dels altres esdeveniments. Per la seva banda, Grup Julià ha facilitat la logística de l’esdeveniment. A més, Ametller Origen Fundació, 4M, MODIband Projectes Culturals, Technovation Girls Catalonia, Funky Fun Crew i DiR han donat suport a l’organització de diferents activitats, fent possible una jornada plena d’experiències inspiradores.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació