Un estudi recentment publicat per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) i de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Sant Pau al Journal of Lipid Research aporta noves evidències sobre el paper essencial de les propietats qualitatives de les lipoproteïnes, com LDL i HDL, en la fisiopatologia de les malalties cardiovasculars, com l’ictus isquèmic. D’aquesta manera subratllen la importància d’anar més enllà dels nivells quantitatius tradicionals de colesterol per valorar el risc d’aquestes patologies.
La Dra. Sonia Benítez, investigadora del grup de recerca de Bioquímica Cardiovascular de l’IR Sant Pau i una de les autores de l’estudi, destaca que “no és tant la quantitat de LDL o HDL com la seva qualitat el que determina el risc residual d’ictus isquèmic. Aquest estudi confirma que algunes alteracions qualitatives de les lipoproteïnes, com ara l’augment de càrrega elèctrica negativa a la LDL i la HDL (LDL(-) o HDL(-)), podrien tenir un paper causant en la progressió de malalties cardiovasculars”.
L’ictus isquèmic, una de les principals causes de mortalitat i discapacitat a escala mundial, sovint es relaciona amb l’ateroesclerosi carotídia. Aproximadament un 20 % dels ictus estan associats directament a la presència de plaques ateromatoses en les artèries caròtides, augmentant significativament el risc d’esdeveniments vasculars greus. Tradicionalment, la gestió clínica d’aquests pacients s’ha centrat a reduir els nivells de colesterol de LDL i HDL , però aquest nou estudi de l’IR Sant Pau posa de manifest que les característiques qualitatives de les lipoproteïnes també són fonamentals en el desenvolupament i la progressió d’aquestes malalties. Aquesta nova perspectiva obre oportunitats per abordar de manera innovadora les alteracions lipoproteiques i els riscos associats.
L’estudi es va dur a terme com un estudi observacional de cohort a l’Hospital de Sant Pau entre gener de 2016 i març de 2019. La població estudiada incloïa pacients adults que havien experimentat ictus isquèmic de circulació anterior i ateroesclerosi carotídia recentment diagnosticats, així com un grup de subjectes sans com a control. Les lipoproteïnes es van aïllar de mostres de sang de 27 subjectes sans i 64 pacients amb aterosclerosi carotídia al cap de set dies i al cap d’un any després de l’ictus.
Al cap de set dies després del primer ictus, les LDL presentaven un augment de la càrrega negativa, un increment de ceràmides proinflamatòries i triacilglicèrids, així com una disminució en fosfolípids i colesterol. En aquest aspecte, es va realitzar un complet estudi lipidòmic de les LDL en col·laboració amb el grup de la Dra Öörni en el Wihuri Research Institute de Helsinki. Aquestes modificacions de les LDL estan associades a processos inflamatoris i aterogènics que augmenten la vulnerabilitat de les plaques carotídees. Pel que fa a les HDL, es van identificar alteracions en la composició proteica, com una reducció en els nivells d’apoA-I i un increment en apoA-II i apoC-III, fet que en va deteriorar les propietats antioxidants i antiinflamatòries, comprometent la seva capacitat per prevenir la modificació de les LDL i el seu efecte inflamatori.
Un aspecte destacat és que aquestes alteracions qualitatives es mantenen tot i la introducció precoç de medicaments com les estatines. “Això suggereix que aquestes modificacions tenen arrels profundes en la fisiopatologia del pacient. Malgrat això, un any després de l’ictus, gràcies a les intervencions terapèutiques com estatines i antiagregants, així com possibles millores en els hàbits de vida, les lipoproteïnes van mostrar una millora significativa” afegeix la Dra. Sonia Benítez.
Així les LDL es van tornar menys susceptibles a oxidació i agregació, mentre que les HDL van recuperar parcialment les seves propietats protectores. A més, es va observar una disminució en els nivells de LDL(-) i HDL(-), subtipus electronegatius de lipoproteïnes amb alt potencial aterogènic. “Això pot significar que les intervencions terapèutiques tenen la capacitat de revertir parcialment els efectes perjudicials d’aquestes alteracions”, afegeix la Dra. Núria Puig, investigadora també del grup de Bioquímica Cardiovascular i primera autora de la publicació.
Aquesta investigació introdueix un canvi paradigmàtic en la comprensió del paper funcional de les lipoproteïnes en malalties cardiovasculars i concretament en l’ictus isquèmic associat a aterosclerosi carotídia. Les troballes subratllen la necessitat d’adoptar un enfocament integrador que permeti explorar les propietats qualitatives de les lipoproteïnes per identificar pacients amb risc alt de complicacions, fins i tot quan els seus nivells lipídics quantitatius semblin normals.
Això pot ajudar a personalitzar els tractaments segons les característiques específiques de cada pacient i ajustar millor les intervencions farmacològiques i no farmacològiques. Els investigadors també apunten cap al desenvolupament d’estratègies terapèutiques dirigides a modificar la composició de lipoproteïnes, amb un impacte positiu potencial en la prevenció de complicacions cardiovasculars. Això inclou la reducció de LDL(-) i HDL(-) mitjançant canvis en la dieta, l’exercici físic i una adhesió més consistent als tractaments amb estatines.
Tot i això, l’estudi presenta algunes limitacions, com ara la mostra reduïda de pacients, que en dificulta la generalització dels resultats. Aquest fet posa de manifest la necessitat d’estudis amb cohorts més grans que permetin confirmar les troballes i analitzar subgrups específics, com ara segons el sexe o el tipus d’intervenció terapèutica. En aquest aspecte, el Dr. Pol Camps de la Unitat d’Ictus, segon autor de la publicació, i la Dra. Benítez han format recentment, junt amb altres grups europeus, un consorci anomenat BioStroke enfocat en la recerca de biomarcadors de l’ictus, amb l’objectiu d’establir col·laboracions que permetran ampliar els estudis a majors cohorts de pacients.
Segons la Dra. Benítez, “la investigació traslacional en aquest camp és clau per portar aquestes troballes a la pràctica clínica. El nostre objectiu futur és desenvolupar eines per identificar pacients amb major risc i, eventualment, dissenyar estratègies terapèutiques dirigides a revertir aquestes alteracions lipoproteiques.” Aquesta investigació obre una porta prometedora per a futurs enfocaments clínics que no només se centrin en els nivells lipídics tradicionals, sinó també en les propietats qualitatives de les lipoproteïnes, complementant així les estratègies terapèutiques actuals i reduint el risc de recurrència d’ictus i altres complicacions cardiovasculars.
Puig, N., Camps-Renom, P., Hermansson, M., Aguilera-Simón, A., Marín, R., Bautista, O., … Benitez, S. (2024). Alterations in LDL and HDL after an ischemic stroke associated with carotid atherosclerosis are reversed after 1 year. Journal of Lipid Research, (100739), 100739. doi:10.1016/j.jlr.2024.100739