ACTUALITAT

NOTICIES

24/10/2024

Sant Pau participa en un estudi sobre els bons resultats d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria liderat per l’Hospital de Bellvitge

El Dr. Antoni Betbesé-Roig, investigador del grup de Medicina intensiva de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR) i professional del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Sant Pau, i la Dra. Mercedes Camacho, del grup de Genòmica de les malalties complexes de l’IR, han participat en un estudi liderat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’IDIBELL, el qual acaba de ser publicat a la revista Journal of the American Medical Association (JAMA). Els resultats obtinguts demostren que l’ús d’una nova membrana de purificació sanguínia extracorpòria redueix de manera important la insuficiència renal aguda després d’una cirurgia cardíaca d’alta complexitat.

La insuficiència renal aguda és una afecció en què els ronyons deixen de funcionar de manera sobtada i no poden eliminar les toxines de la sang, la qual cosa és un problema comú en pacients crítics o sotmesos a cirurgies cardíaques d’alta complexitat, la qual cosa ha motivat que s’investiguen procediments que ajudin a resoldre aquesta problemàtica i així va néixer l’estudi SIRAKI02. En aquest estudi també van participar investigadors de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

L’objectiu de l’estudi va ser avaluar si l’ús d’una membrana d’adsorció millorada, coneguda com a oXiris®, durant la cirurgia cardíaca, podia reduir la incidència d’insuficiència renal en pacients que requereixen circulació extracorpòria. Aquesta membrana ja s’utilitza en les unitats de cures intensives per al tractament de la sèpsia i la substitució renal contínua, però aquesta és la primera vegada que s’associa a resultats clínics positius en el context de la cirurgia cardíaca.

L’assaig va incloure 343 pacients dels hospitals de Bellvitge i Germans Trias i Pujol, sotmesos a intervencions quirúrgiques entre el 2016 i el 2022, que van requerir circulació extracorpòria durant més de 90 minuts. Es va mesurar la resposta inflamatòria dels pacients a través d’indicadors obtinguts abans i després de la intervenció, amb la col·laboració del Laboratori de Bioquímica de l’Hospital de Sant Pau.

Els resultats mostren que, en el grup de control (169 pacients), un 40 % van desenvolupar insuficiència renal aguda durant la setmana posterior a la cirurgia, mentre que en el grup tractat amb la nova membrana (174 pacients), aquest percentatge va disminuir fins al 28 %. A més, no es van detectar complicacions addicionals derivades de l’ús del dispositiu, i els perfusionistes van reportar que el seu funcionament era senzill i eficient.

Si aquests resultats es corroboren amb estudis més amplis, aquest dispositiu podria integrar-se de manera rutinària en pacients de risc sotmesos a cirurgia cardíaca amb circulació extracorpòria, amb el potencial de reduir el temps d’estada a l’UCI i oferir altres beneficis clínics.

Estudi de referència:

Pérez-Fernández, X. et al. (2024) “Extracorporeal blood purification and acute kidney injury in cardiac surgery: The SIRAKI02 randomized clinical trial”, JAMA: the journal of the American Medical Association [Preprint]. Disponible en: https://doi.org/10.1001/jama.2024.20630

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació