La Dra. Noemí Rotllan Vila, investigadora principal del Grup de Fisiopatologia de les Malalties Relacionades amb Lípids a l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), ha estat consultada com a experta per la plataforma Science Media Centre per oferir la seva valoració sobre la concessió del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina als científics Victor Ambros i Gary Ruvkun. Aquest premi reconeix les seves importants contribucions al descobriment dels microARNs, unes petites molècules d’ARN no codificant que tenen un paper fonamental en la regulació de l’expressió gènica.
“No puc amagar la meva alegria en veure com el treball pioner de dos grans científics, que van començar les seves investigacions als anys 80, és reconegut a nivell mundial”, ha declarat la Dra. Rotllan. Segons l’experta, els estudis d’Ambros i Ruvkun no només han ampliat la comprensió del desenvolupament cel·lular, sinó que han obert la porta a noves vies terapèutiques en diverses malalties, incloent-hi el càncer i les malalties cardiovasculars.
La Dra. Rotllan ha destacat que la seva pròpia recerca també se centra en el món fascinant dels microARNs. “Aquestes petites seqüències de només 19-22 nucleòtids són capaces de regular l’expressió gènica a nivell posttranscripcional, ja sigui inhibint la traducció o promovent la degradació de l’ARN missatger. És sorprenent com un únic microARN pot controlar més de 100 ARNm i, alhora, com un sol ARNm pot ser regulat per diversos microARNs”, ha explicat.
A més, l’investigadora ha posat de relleu el potencial dels microARNs com a dianes terapèutiques i biomarcadors en diverses patologies. “Encara que els assajos clínics estan en les seves fases inicials, com és el cas de Miravirsen, el primer fàrmac dirigit específicament a un microARN, és un pas prometedor cap a la medicina personalitzada”, ha assenyalat. Tot i així, la Dra. Rotllan ha volgut recordar que encara queda molta recerca per fer abans que aquestes teràpies es puguin aplicar àmpliament.
Finalment, ha subratllat la importància de la investigació bàsica que es realitza amb organismes model, com el petit cuc Caenorhabditis elegans. “Els estudis amb aquests organismes són clau per entendre la biologia fonamental i no haurien de ser subestimats”, ha conclòs.
Aquest reconeixement al descobriment dels microARNs no només celebra la seva rellevància científica, sinó que també destaca el camí que queda per recórrer en el camp de la biomedicina, un camí que investigadors com la Dra. Noemí Rotllan Vila continuen traçant.