Aquesta setmana, l’Institut de Recerca Sant Pau va celebrar l’Innovation Day, un esdeveniment que va marcar el tancament exitós del programa INNOPAU. Aquest programa, dissenyat per impulsar la innovació al Campus Sant Pau, ha ofert suport i orientació als professionals en la transformació d’idees innovadores en projectes tangibles amb potencial impacte en la societat.
INNOPAU és un programa intensiu de sis mesos que abasta quatre mòduls fonamentals. En el primer mòdul, es du a terme la definició de la necessitat clínica, amb la validació de l’opinió clau dels professionals (KOL) i l’anàlisi de dades epidemiològiques. A més, es desenvolupen el perfil de l’usuari i la proposta de valor associada. En el segon mòdul, es realitza la identificació de recursos mitjançant una ruta planificada per validar científicament la proposta, alineada amb els requisits regulatoris i pressupostaris, així com la identificació dels stakeholders rellevants.
En el tercer mòdul, es procedeix a la definició dels drets de propietat intel·lectual (DPI) i l’elaboració d’una estratègia de mercat, actualitzant el full de ruta amb les estratègies per assegurar els DPI i els models de negoci. Finalment, en el quart mòdul, es centra en l’obtenció de finançament competitiu, amb la presentació dels resultats científics a través de Pitch Presentations i l’ús dels formularis de sol·licitud de subvenció específics per a INNOPAU.
Aquest programa integral ofereix una oportunitat única als professionals del Campus Sant Pau per transformar les seves idees innovadores en projectes amb impacte significatiu. Cada mòdul inclou sessions inicials, tutories individuals, capacitacions i seminaris amb experts, culminant amb entregables. Tots els participants van tenir l’oportunitat d’optar a la beca INNOPAU, atorgada al finalitzar el programa, gràcies a una subvenció de 50.000€ de la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
L’Innovation Day va reunir més de 130 persones, amb una participació equitativa d’empreses del sector privat i professionals del Campus Sant Pau. Destacades companyies de l’ecosistema de I+D+i, com CINFA i AMBIT-BST, van patrocinar l’esdeveniment.
El programa del dia va incloure presentacions sobre el programa INNOPAU, una taula rodona sobre recerca translacional i com ingressar al sistema de salut, així com presentacions i l’entrega de ajuts als projectes incubats.
A la taula rodona, els participants van compartir reflexions significatives sobre la importància de la innovació en el camp de la salut. Gemma Vilahur, investigadora del grup de Recerca en Patologia Molecular i Terapèutica de les Malalties Aterotrombòtiques i Isquèmiques de l’Institut de Recerca Sant Pau, va destacar la responsabilitat moral de generar una spin-off per millorar la salut humana i va subratllar els beneficis d’establir patents, destacant la creació d’un ambient multidisciplinari que ofereix suport en àmbits com màrqueting, assessorament legal i comercial. Va expressar la seva gratitud pel suport del departament de Transferència Tecnològica de l’hospital per garantir que les innovacions arribin als pacients.
Patricia Pesudo, directora de l’Àrea d’Estratègia i Transformació a Sant Pau, va subratllar la importància de compartir reptes i solucions, instigant la col·laboració públic-privada i l’aliança per co-crear solucions positives.
Per la seva part, Antonio Herce, associat a Inveready, va destacar la necessitat de convocatòries que impulsen la innovació, advocant per un reforç del finançament públic per a proves de concepte que ajudin els investigadors a avançar al següent nivell.
Durant la seva intervenció, Claudia Ben Dov, cap de Estratègia Empresarial de Dispositius Mèdics a AMBIT-BST, va posar de relleu que no només és necessari generar fons, sinó que també és crucial agilitzar els processos burocràtics des de l’administració per accelerar l’arribada de la innovació als pacients. Les seves declaracions ressalten la importància d’eliminar obstacles per facilitar el camí de la innovació al benefici del pacient.
L’esdeveniment va concloure amb la intervenció de la Laia Arnal, directora general de Transferència i Societat del Coneixement de la Generalitat de Catalunya, que va entregar l’ajuda INNOPAU a l’equip del projecte guanyador. Arnal va destacar la necessitat de programes com INNOPAU per fomentar la cultura innovadora i generar projectes competitius que abordin necessitats mèdiques no cobertes. Va subratllar la importància de treballar amb un centre de recerca i un hospital terciari com el Campus Sant Pau, assegurant una sòlida validació clínica i excel·lència científica.
Amb l’èxit de l’Innovation Day, l’Institut de Recerca Sant Pau continua consolidant-se com un referent en la promoció de la innovació en l’àmbit de la salut.