Un estudi coordinat per la Dra. Vicenta Llorente-Cortés, investigadora del CSIC i del CIBERCV i el Dr. Antonio Pérez, director d’unitat del servei d’endocrinologia i membre de CIBERDEM a l’Institut de Recerca Sant Pau, revela que els pacients recentment diagnosticats amb diabetis tipus 2 presenten nivells elevats del receptor soluble LRP1 (sLRP1) i disminuïts del pèptid natriurètic auricular (ANP).
El treball, que publica la revista Frontiers in Endocrinology, es va realitzar mitjançant l’anàlisi de biòpsies líquides de pacients debutants per a diabetis tipus II en què es va poder comprovar que un estricte control glucèmic i metabòlic durant 12 mesos normalitza la relació sLRP1/ANP després de un any de tractament i que, per tant, aquest índex podria ser un marcador fiable de la funció cardiometabòlica.
La Dra. Llorente explica que aquestes troballes obren la porta a buscar noves maneres d’intervenir i personalitzar el tractament per reduir el risc de malalties cardíaques en persones amb diabetis. Explica que el sLRP1 és un marcador associat a la malaltia arterial coronària o arteriosclerosi i també al risc cardiovascular. “És a dir, que les persones que tenen nivells més alts d’aquest marcador a la sang tenen un risc cardiovascular més gran”.
Se sap que el pèptid natriurètic auricular es troba molt elevat a la sang quan hi ha una situació de dany cardíac. “Però, a més, quan són molt baixos aquests nivells hi sol haver un problema metabòlic al darrere. Així doncs, tant les persones amb diabetis com les que tenen obesitat tenen nivells molt baixos d’aquest pèptid”.
L’estudi es va realitzar en pacients recent diagnosticats de diabetis tipus II, és a dir, que no havien estat tractats encara amb cap fàrmac per a aquesta malaltia. Es va analitzar la sang d’aquestes persones i se’ls va fer seguiment durant un any i es va poder comprovar que la intervenció mitjançant canvis a l’estil de vida i farmacològics indicats per la seva situació metabòlica normalitzava els nivells d’aquestes dues molècules.
“Aquests marcadors podrien ser útils per avaluar, de manera poc invasiva, el risc cardiovascular així com l’eficàcia de diferents teràpies indicades per millorar el control metabòlic i el risc cardiovascular en els pacients amb diabetis tipus II”.
García E, Gil P, Miñambres I, Benitez-Amaro A, Rodríguez C, Claudi L, Julve J, Benitez S, Sánchez-Quesada JL, Rives J, Garcia-Moll X, Vilades D, Perez A, Llorente-Cortes V. Increïen sLRP1 i decreixen atrial natriurètic peptide plasma de nivells en els nous diagnosis T2DM pacients són normalitzats per optimització de glycemic control. Front Endocrinol (Lausanne). 2023 Aug 10;14:1236487. doi: 10.3389/fendo.2023.1236487. PMID: 37635956; PMCID: PMC10450024.