ACTUALITAT

NOTICIES

14/07/2023

La Dra. Raquel Sánchez rep el premi a la millor comunicació del congrés espanyol de Neurocirurgia (SENEC)

La Dra. Raquel Sánchez, investigadora del Grup de Neurocirurgia de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau i neurocirurgiana del mateix hospital ha rebut el premi Guillermo Dierssen a la millor comunicació del congrés espanyol de Neurocirurgia (SENEC) pel treball “Estimulació cerebral profunda a la cefalea a raïms fàrmac-refractària: anàlisi de connectivitat i predictors de resposta a la neuromodulacion”.

L’estudi conclou que l’estimulació cerebral profunda dirigida a la regió llauteromesencefàlica prerrúbrica pot ser eficaç en el tractament de la cefalea en raïms -també coneguda com a cefalea clúster- que no respon als tractaments farmacològics convencionals. La cefalea en raïms és una forma de mal de cap extremadament incapacitant i poc freqüent.

Els investigadors van estudiar la relació entre la connectòmica cerebral, que és el mapeig de les connexions neuronals al cervell, i la millora clínica en pacients amb cefalea en raïms farmacorrefractària. Per això, es van recopilar dades demogràfiques i clíniques de 14 pacients, incloent-hi el nombre de crisis per setmana, la intensitat del dolor i la durada de les crisis.

Els resultats van mostrar una reducció significativa en la càrrega de cefalea setmanal als pacients sotmesos a estimulació cerebral profunda. La càrrega de cefalea es calcula multiplicant el nombre de crisis per la durada i la intensitat. De mitjana, es va observar una reducció del 40% al cap de 3 mesos després de la cirurgia, del 53% al cap de 6 mesos i del 61% al cap de 12 mesos.

L’anàlisi de les dades va permetre identificar la regió llauteromesencefàlica prerrúbrica com la responsable de la millora clínica observada en els pacients. A més, es va trobar una correlació positiva entre les fibres de projecció mesocorticolímbiques i les fibres de projecció rúbriques, que estan involucrades en els circuits de recompensa/motivació i en el processament del dolor, respectivament.

Aquestes troballes suggereixen que la modulació dels circuits cerebrals associats amb la recompensa, la motivació i el processament del dolor pot ser fonamental en el tractament de la cefalea en raïms. La regió llautero-mesencefàlica prerrúbrica s’identifica com una diana terapèutica potencialment efectiva per a aquesta malaltia.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació