ACTUALITAT

NOTICIES

29/06/2023

Descobrim… el Servei d’Experimentació Animal

Aprofitant que aquest mes de juny es va celebrar el Dia de Transparència en Investigació Animal, volem posar en relleu el Servei d’Experimentació Animal (SEA) de l’Institut de Recerca de Sant Pau. Coordinat per la Dra. Laura Casaní, és un servei que es dedica al manteniment, cura i benestar dels animals d’experimentació, la realització dels procediments experimentals que els utilitzen i el processat de les mostres obtingudes. AL SEA també s‘organitzen formacions d’habilitats quirúrgiques

El SEA ofereix assessorament i suport científic, instrumental i tècnic als diferents grups de recerca. A més, vigila pel compliment de la legislació vigent i assessora perquè es compleixin els requisits de reemplaçament, reducció i refinament (3R) en l’ús d’animals en procediments experimentals. Compta amb un estabulari convencional, que té les instal·lacions necessàries per mantenir i allotjar alhora fins a 40 porcs, 12 ovelles, 114 conills, 350 rates i 2500 ratolins en condicions convencionals i 90 rates i 2500 ratolins en condicions Special Pathogen Free a més de disposar de sales de treball per a rosegadors i conills i 4 quiròfans experimentals per porcs i ovelles. El SEA disposa del Biomòdul-SPF, una zona de barrera aïllada,  on es poden allotjar fins a 384 ratolins immunodeprimits.  Al SEA també s’organitzen formacions d’habilitats quirúrgiques per a personal sanitari

La Lidia Puertas, investigadora predoctoral del Grup de Recerca en Mecanismes Reguladors del Remodelat Cardiovascular i membre del CIBERCV, estudia noves estratègies terapèutiques per l’aneurisma d’aorta abdominal, una malaltia degenerativa vascular que afecta al voltant del 8 % dels homes majors de 65 anys, associada a una elevada mortalitat i per la qual encara no existeixen tractaments farmacològics per frenar el seu desenvolupament.

Com a usuària del servei, ens explica que “a part d’estudiar els mecanismes moleculars que s’esdevenen en pacients amb aneurisma, també fem servir un model murí que reprodueix alguns aspectes de la patologia humana, per tal de provar diversos fàrmacs i monitoritzar-los el diàmetre aòrtic amb l’ecògraf”. Al SEA estàn allotjats aquests ratolins i es disposa de la equipació necessària per realitzar els estudis.

Per la seva banda, la Dra. Lorena Alba-Castellon, investigadora del grup de Oncogénesis i farmacs antitumorals, que dirigeix el Dr. Ramon Mangues, fa servir el SEA per a estudiar l’efecte in vivo de nanoparticules antitumorals desenvolupades al laboratori.

“Hem pogut desenvolupar una nanopartícula que es dirigeix al microambient tumoral, específicament a fibroblasts actius de tumor. La nostra hipòtesi és que, en eliminar aquests fibroblasts hi haurà canvis estructurals i de senyalització entre els diferents tipus cel·lulars del tumor que es traduiran en un fenotip tumoral menys agressiu. Com que la nostra hipòtesi de treball engloba múltiples components del tumor, és difícil estudiar-lo in vitro i aquí és on necessitem el servei d’experimentació animal. Ens permet desenvolupar els models murins de càncer amb què treballar i confirmar o rebutjar la nostra hipòtesi”.

El que més valora aquesta investigadora del SEA son els professionals que hi treballen, “sempre disposats a aconsellar-te i a compartir coneixements”.

Campanya “Estigues obert sobre el Dia de la Investigació Animal”

Institucions biomèdiques d’arreu del món comparteixen les seves històries i experiències d’obertura amb el públic i, enguany, l’IIB Sant Pau s’ha sumat a la campanya #BOARD23 d’EARA mitjançant la producció d’una sèrie de vídeos que expliquen com funciona el seu Servei Experimental d’Animals (SEA) i se centren en les persones implicades en la plataforma.

El SEA és l’àrea dedicada al manteniment, cura i benestar dels animals d’experimentació, per treballar amb procediments experimentals i el processament de les mostres obtingudes. Però, quins serveis ofereix? Com compleix les 3R? Anem a descobrir-ho.

Com a usuaris dels Serveis Experimentals d’Animals, els investigadors Lidia Puertas i Eduard Gallardo expliquen per què és important utilitzar models murins per a la seva recerca i com SEA compleix les 3R.

Per a l’IIB Sant Pau el benestar de l’animal és molt important. Sergi Florit, gerent d’Instal·lacions d’Investigació Animal, afirma que “Per llei, observem i avaluem l’estat general de l’animal estabulat mitjançant supervisions diàries els 365 dies de l’any”.


View this post on Instagram

A post shared by IIBSantPau (@iib_santpau)

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació