ACTUALITAT

NOTICIES

09/03/2023

L’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau consolida un nou grup de recerca

El Comitè Científic Extern de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau IIB Sant Pau ha aprovat l’estabilització de la Dra. Olivia Belbín i la creació del grup emergent de recerca Neurodegeneració Molecular, liderat per ella, a proposta del director del institut, Dr. Jordi Surrallés.

Després d’una trajectòria professional destacada i una avaluació exitosa de la seva feina com a investigadora durant més d’una dècada a l’IIB Sant Pau, aquest nomenament representa un reconeixement al esforç i confirma la aposta ferma de l’institut per atreure i retenir el talent.

Originària del Regne Unit, la Dra. Olivia Belbin es va llicenciar en Neurociències i va obtenir el Doctorat en Ciències Biomèdiques Moleculars a la Universitat de Nottingham (Regne Unit). Va arribar a Sant Pau l’any 2011, procedent de la Clínica Mayo (EUA), i es va incorporar al grup de recerca liderat pel Dr. Alberto Lleó a la Unitat de Memòria. L’any 2014, la Dra. Belbin va iniciar la seva pròpia línia de recerca centrada en el desenvolupament de marcadors de degeneració sinapsis. Després de 8 anys com a investigadora Miguel Servet, ara es consolida com a cap de grup emergent.

“Sempre ha estat un somni per a mi tenir el meu propi grup de recerca. A més, això representa un reconeixement a la meva feina com a investigadora i m’ajudarà a que la feina del meu equip tingui més visibilitat. Alhora es també un repte, perquè ara tinc més responsabilitat però em fa molta il·lusió i l’afronto amb moltes ganes de assumir projectes més grans i consolidar el grup a l’àmbit internacional per tal de aportar el nostre granet de sorra per millorar la situació dels pacients amb malaltia d’Alzheimer”, comenta la Dra. Belbin.

Línies de recerca

Aquest nou grup és expert en anàlisi de dades de proteòmica (SRM/MRM/PRM, LFQ) per PCA, WGCNA, PathFindR, regressions i correlacions; validació tècnica i clínica d’anticossos i immunoassaigs en teixit cerebral post mortem (WB, IHC) i biofluids derivats de pacients (ELISA/SIMOA); estudis de miRNA-oma, inclosos panells de miARN i assaigs dirigits; fraccionament de sinaptosomes a partir de teixit post mortem i aïllament de vesícules extracel·lulars; massively parallel reporter assays (clonatge molecular i assaigs in vitro); anàlisis correlatives multimodals en cohorts clíniques; anàlisi d’espectroscòpia infraroja amb transformada de Fourier en teixits post mortem i biofluids derivats de pacients; puntuacions de risc poligènic basats en vies biològiques; modelatge nlme del deteriorament cognitiu relacionat amb factors de risc genètics.

Les principals línies de recerca d’aquest nou grup són:

  • Desenvolupament de biomarcadors en fluids de la degeneració sinàptica en malalties neurodegeneratives i trastorns neuropsiquiàtrics.
  • Estudis “òmics” per comprendre les bases moleculars de la degeneració de sinapsi a la malaltia d’Alzheimer.
  • Puntuacions de risc poligènic basades en vies biològiques per dilucidar els factors genètics subjacents a la malaltia d’Alzheimer i l’ús d’assajos basats en cèl·lules in vitro per avaluar-ne la funció.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació