ACTUALITAT

NOTICIES

02/11/2022

Descobreixen un factor clau que protegeix el cor després d’un infart

Un estudi en el qual han participat la Dra. Cristina Rodríguez Sinovas, responsable del Grup de Recerca en Mecanismes reguladors del remodelat cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB Sant Pau), i el Dr. José Martínez-González, membre d’aquest grup i investigador de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC), realitzat al Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), revela un factor clau que protegeix el cor després d’un infart.

La investigació, que ha estat liderada per la Dra. Pilar Martín, cap del Grup de Molècules Reguladores dels Processos Inflamatoris del CNIC i publicada a la revista Journal of Clinical Investigation, descriu que l’expressió del receptor CD69 als limfòcits T reguladors confereix protecció després de patir un infart de miocardi, ja que actua com a punt de control de la inflamació exacerbada responsable del dany cardíac a mitjà termini.

A més, el treball en què han participat també investigadors de l’àrea de Malalties Cardiovasculars del CIBER (CIBERCV) del grup del Dr. Francisco Sánchez-Madrid al CNIC i l’Hospital Universitari de La Princesa, revela que nivells d’expressió d’aquest receptor CD69 en sang perifèrica podria predir el desenvolupament de fallida cardíaca, és a dir, de seqüeles greus en la funcionalitat del cor.

Els limfòcits T reguladors, explica el Dr. Rafael Blanco-Domínguez, primer signant del treball, “són cèl·lules encarregades de controlar altres elements del sistema immune per evitar que les respostes inflamatòries descontrolades puguin acabar causant un dany no desitjat”.

Els investigadors, mitjançant l’anàlisi de marcadors immunològics sanguinis de 283 pacients amb infart de miocardi, malaltia isquèmica del cor i principal causa de mort al món, has descobert que es produeix un augment de l’expressió d’aquest receptor CD69 en limfòcits T reguladors a les primeres hores després de l’esdeveniment isquèmic.

Gràcies als experiments amb models de ratolí, aquest equip de científics han revelat que l’absència de CD69 comporta un augment de la inflamació, de la disfunció cardíaca i de la taxa de mort després d’un infart.

Aquest fenomen, explica la Dra. Martín, “es deu al fet que les cèl·lules T reguladores que expressen CD69 són reclutades al lloc de l’infart i són necessàries per inhibir les cèl·lules gamma-delta T, secretores de la interleukina-17 pro-inflamatòria . La presència de CD69 fa que les cèl·lules T reguladores siguin més eficients en induir mort i inhibir la secreció d’interleukina-17 mitjançant un mecanisme novell independent d’antígens específics”.

La investigació també ha vist que una dada molt rellevant: la teràpia amb cèl·lules T reguladores que expressen CD69 després d’un infart en ratolins deficients a CD69 és suficient per suplir la deficiència d’aquesta molècula i així disminuir la inflamació cardíaca i millorar la supervivència.

El seguiment de pacients amb infart de dues cohorts independents, en estreta col·laboració dels Serveis de Cardiologia de l’Hospital Universitari de La Princesa a Madrid i de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau a Barcelona amb la participació del Dr. Albert Durán, va revelar un altre resultat molt prometedor per a la clínica.

Els nivells d’expressió de CD69 en sang perifèrica serveixen per predir el desenvolupament de fallida cardíaca, és a dir, de seqüeles greus en la funcionalitat del cor. És a dir, explica el Dr. Blanco-Domínguez, aquells pacients amb nivells baixos de CD69 en les primeres hores després d’infart “tenien més risc de desenvolupar error cardíac durant els primers dos anys i mig després de l’ingrés hospitalari”.

Els autors conclouen que aquest treball revela un nou mecanisme regulador de la inflamació després d’un infart de miocardi i obre portes per al desenvolupament de CD69 com a candidat pronòstic i terapèutic per a aquesta afectació cardíaca d’abast global.

Aquest estudi ha comptat amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació (MCIN) a través de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII)-Fons d’Investigació Sanitària; Beques Comunitat de Madrid; Fundació La Marató TV3; CIBERFES, Human Frontier Science Program; Leducq Transatlantic Networks; Marie Skłodowska-Beca, i suport de formació de professorat universitari programa del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports.

Article de referència

Blanco-Domínguez … José Martínez-González, Pilar Martín. CD69 expressió on regulador T cells protects from immune damage after myocardial infarction. J Clin Invest. 2022. https://doi.org/10.1172/JCI152418.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació