Investigadors del grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau – IIB Sant Pau acaben presentar els primers resultats preliminars d’un estudi sobre la relació entre el microbioma intestinal i el risc d’accident cerebrovascular i la seva evolució neurològica a curt i llarg termini.
L’investigador predoctoral Miquel Lledós va presentar els seus primers resultats en la 8a European Stroke Organisation Conference (ESOC) que es va celebrar del 4 al 6 de maig a la ciutat francesa de Lió. L’estudi, encara preliminar, identifica algunes soques bacterianes que estarien associades a un major risc d’ictus isquèmic i a una pitjor recuperació neurològica i evolució de l’accident cerebrovascular.
“Malauradament, encara no existeixen tractaments neuroprotectors específics per prevenir o pal·liar l’empitjorament neurològic després d’un ictus però els nostres resultats podrien oferir-nos una possible nova aproximació”, explica l’investigador. “La composició microbiana del nostre intestí és un factor de risc modificable i es podria plantejar fer canvis en la flora intestinal, ja sigui mitjançant la dieta, suplements probiòtics o transplantament fecal, podrien ser útils per millorar l’evolució post-ictus”, conclou.
L’equip liderat pel Dr. Israel Fernández-Cadenas, cap del grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IIB Sant Pau, ha comptat amb la col·laboració de la unitat d’ictus del servei de neurologia de l’Hospital de Sant Pau i, especialment, amb la participació del Dr. Luís Prats, neuròleg de la unitat, i l’equip d’infermeria.
En la primera fase de l’estudi, els investigadors han analitzat mostres fecals de 89 pacients d’ictus isquèmic que van ingressar a Sant Pau a partir del 2020. Comparar aquestes mostres amb les d’un grup control, els ha permès identificar les soques bacterianes que s’associen a un major risc d’ictus i a una pitjor recuperació. Actualment el grup està reclutant un nou grup de pacients amb ictus isquèmic per poder incrementar la mida de la mostra i validar els resultats obtinguts en aquesta primera fase. També estan interessats en crear un perfil funcional de mostres que els permeti identificar les vies metabòliques que poden tenir un paper rellevant en el risc d’ictus i en la seva evolució.
Tant l’equip del Dr. Fernández-Cadenas com el Dr. Prats duen a terme dos projectes germans que estudien la relació entre la microbiota intestinal i l’ictus. Fernández-Cadenas ho fa en ictus isquèmics, mentre que Prats se centra en ictus hemorràgics. Tots dos grups de recerca busquen voluntaris que vulguin participar com a control en els seus respectius estudis. Per participar només cal ser adult de més de 50 anys i sense antecedents d’ictus. Podeu demanar més informació o mostrar el vostre interès enviant un missatge a ictus@santpau.cat
Tot i tractar-se d’un treball en curs i d’uns resultats molt preliminars, l’estudi ha despertat força interès mediàtic i el jove investigador Miquel Lledós s’ha vist exposat a mitjans de comunicació internacionals, com ara el diari anglès The Guardian que el va entrevistar en aquest article i nacionals, com en el reportatge que va fer el servei d’informatius de Televisió de Catalunya.