ACTUALITAT

NOTICIES

21/04/2022

La Dra. Elba Pascual guanya la tercera Benson Clinical Research Fellowship

La Dra. Elba Pascual Goñi ha estat guardonada amb una beca “Benson Clinical Research Fellowship” de la Fundació Internacional GBS CIDP als Estats Units. La Dra. Pascual és neuròloga i investigadora del grup de malalties neuromusculars a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El projecte que la Dra. Pascual durà a terme els propers tres anys es titula “Biomarcadors en el diagnòstic i seguiment de les polineuropaties desmielinitzants inflamatòries cròniques” i té per objectiu investigar nous anticossos i biomarcadors d’activitat així com el desenvolupament de tecnologia biomecànica portable, per millorar tant el diagnòstic com el seguiment i monitoratge d’aquesta malaltia.

La beca, dotada amb prop de 400.000 dòlars dels Estats Units, és la tercera que concedeixen des de la GBS CIDP Foundation International en honor a Robert Benson, un supervivent de la síndrome de Guillain-Barré, i la seva esposa. La GBS CIDP Foundation International és una organització sense ànim de lucre que dona suport persones afectades per la síndrome de Guillain-Barré, polineuropatia desmielinitzant inflamatòria crònica o altres condicions relacionades. La fundació acompanya i ofereix suport a aquestes persones i les seves famílies mitjançant ajuts, educació, recerca i donant a conèixer i fomentant l’interès per aquestes malalties.

Sobre la CIDP i el projecte finançat

Les polineuropaties desmielinitzants inflamatòries cròniques (CIDP per les seves sigles en anglès) són un conjunt de malalties autoimmunitàries dels nervis perifèrics  clínicament heterogènies i amb diversa fisiopatologia.

Tot i que els autoanticossos han demostrat ser útils com a marcadors específics de la malaltia i permeten agrupar aquestes malalties d’acord amb la seva patogènesi, encara no hi ha marcadors per la seva activitat i progressió. Identificar aquests biomarcadors específics d’activitat que ens informin sobre l’estat dels nervis i poder-ho correlacionar amb la resposta a diferents teràpies és crucial per optimitzar l’atenció als pacients i la recerca clínica en CIDP. Alhora, combinar aquests nous marcadors amb un nou sistema portàtil de sensors biomecànics podria millorar l’avaluació i monitoratge clínic dels pacients.

“Comptar amb nous biomarcadors que ens permetin conèixer la progressió i/o resposta de la malaltia a tractaments així com disposar de dispositius portàtils de monitorització biomecànica ajudarà a millorar el seguiment dels pacients i la presa de decisions terapèutiques”, explica la Dra. Pascual Goñi.

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació i realitzar tasques analítiques. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Més informació